Mina tankar

Att börja läsa igen och boktips

Ett av mina nyårslöften inför detta år var att läsa fler böcker. Jag har alltid varit en läslus egentligen, men ända sedan Emilia kom för 5 år sedan har jag haft svårt att uppbåda tillräckligt med koncentration för att orka läsa en bok… jag skyller dels på att det är svårt att tända sänglampan när sängen är full med barn (tänk om de vaknar!), men jag tror verkligen också att allt snabbt scrollande i olika appar gjort att jag vant mig av vid att läsa långa texter. När jag nu försökte ta tag i läsandet igen i början av året så orkade jag oftast bara läsa någon sida då och då innan jag tappade fokus och scrollade på telefonen en stund istället. Det känns osunt på något sätt, som att hjärnan tappat en viktig funktion. Mitt forna jag hade blivit chockad, jag har alltid tyckt att ju längre en bok är desto bättre! Var så nöjd när Harry Potter och fenixorden kom ut och den var 1000 sidor lång! Sen plöjde jag ändå den på 3 dagar, men det var lite att bita i.

Hur som helst, i år var jag fast besluten om att ta tillbaka min förmåga att bli försjunken i en bok – och jag började med att göra upp en lista på böcker som jag ville läsa. Det var inte det enklaste, jag har nämligen lite olika regler som jag förhåller mig till för att inte orsaka onödig ångest. Tex går alla böcker som handlar på något vis om barn som far illa eller blir sjuka fetbort, jag vill inte heller läsa om vuxna människor som dör eller får sjukdomar, eftersom det är fruktansvärt ångestskapande för mig. Dessutom har jag aldrig varit något fan av deckare, så där går en hel del böcker bort. Jag började försöka googla fram feelgood-böcker. Problemet är dock att jag nog inte har samma uppfattning om vad som är feelgood som resten av världen… otroligt många ”feelgood”-böcker verkar handla om att en kvinna eller hennes man blir sjuk eller dör och därför förändrar sitt liv på olika sätt genom att flytta, byta karriär, resa eller liknande (jag tittar på er, Jojo Moyes och Cecelia Ahern!). Det är INTE feelgood för mig, det är bara ångest. Jag har därför testat att läsa olika böcker i år, vissa har varit toppen och andra mindre bra – men jag har verkligen uppnått målet att börja gilla att läsa igen! Från början gick det trögt, men nu under semestern har jag faktiskt snittat på 2-3 böcker i veckan igen. Och det trots att barnen varit lediga på heltid med mig! Är så himla glad över att jag äntligen är mitt gamla vanliga läslus-jag igen!

Här är några av de böcker jag läst hittills i år, hoppas ni hittar något tips:

Crazy rich asians, China rich girlfriend och Rich people problems av Kevin Kwan

Det är alltså en trilogi av böcker, den första i serien finns på svenska men de andra två verkar inte vara översatta ännu och därför läste jag dem på engelska. De handlar om en värld som jag inte visste existerade innan jag läste dessa böcker, nämligen om asiatiska miljardärer och deras liv och leverne. Det var otroligt spännande att läsa om en värld man aldrig har haft eller kommer att få tillgång till, och den överdådiga lyx som omger dem samt en hel del intriger. Jag älskade alla karaktärerna i boken och ville bara ha mer, mer, mer av dem! Det gick alldeles för fort att läsa hela trilogin. Första boken kom även som film förra året, den såg jag också nu i samma veva, men den är inte i närheten lika bra som böckerna är. Framförallt för att det är så mycket detaljer som det inte finns plats för, men som totalt gör hela böckerna. Läs!!!

Bränn alla mina brev av Alex Schulman

Den allra första boken jag läste i år, som jag fastnade för totalt på det där härliga sättet där man inte vill göra annat än vara ifred med sin bok. Otroligt spännande och intressant om Alex mormors livsöde. Rekommenderar förstås också Alex andra självbiografiska böcker ”Skynda att älska” och ”Glöm mig”, men den här är hans bästa hittills!

Idioten av Elif Batuman

På beskrivningen lät det som en bok för mig, det handlar om Selin som går på college i USA 1995 och inleder en romans mailledes med en kille på samma college. Det är bara det att den är totalt osammanhängande och mest anekdotisk, det finns inga intressanta vändpunkter i denna bok, inga toppar eller dalar, ingenting leder någon vart. Det är mest av allt som ett medvetandeflöde av olika tankeströmningar i Selins hjärna, känns det som. Det tog lång tid för mig att ta mig igenom boken eftersom jag aldrig fastnade för den, men jag läste ändå klart den eftersom jag tänkte att den måste ta sig någon gång, någon gång måste det HÄNDA något. Och eftersom den fått så mycket uppmärksamhet i media. Men nej. Genom denna bok fick jag lärdomen att jag faktiskt vill att det händer NÅGOT i böckerna jag läser, även om det inte ska vara ond bråd död.

Rachels holiday / en oväntad semester av Marian Keyes

Jag är verkligen inget fan av alla Marians böcker, men den här är helt otrolig. Jag har läst den många, många gånger, minst en gång om året läser jag den, så pass bra är den. Det handlar om Rachel som åker till ett behandlingshem då hon är drogberoende. Hon tror förstås inte själv på att hon har problem, men hon åker ändå till behandlingshemmet i hopp om att få träffa kändisar och leva spa-liv – vilket inte riktigt blir fallet… Marians sätt att beskriva alla karaktärer och händelseförloppet är helt enkelt outstanding, den inger inte ångest utan är bara väldigt intressant, rolig och spännande. En riktig bladvändare. Dessutom vet Marian verkligen vad hon pratar om eftersom hon själv var djupt alkoholberoende och vistades på behandlingshem bara några år innan hon skrev denna bok. Vilket ger trovärdighet, tycker jag. Har man inte läst denna bok så måste man göra det! Jag har den på engelska och tycker det är det självklara valet, men den är säkert bra på svenska också.

Shopaholic-serien (hittills 8 böcker) av Sophie Kinsella

Bear with me nu, jag vet att många säkert tycker detta är höjden av girlygirl-chicklit. Men jag tycker det här är mil ifrån de fjompiga och klyschiga chicklit-böcker jag läst. Jag klarar tex inte av Denise Rudbergs böcker, som är alldeles för mycket av allt. Men de här böckerna gillar jag mycket, eftersom jag verkligen gillar karaktärerna (Becky Bloomwood FTW!). De har jag också läst många gånger, men läste om samtliga i år. Framförallt så är det här böcker jag plockar fram när ångesten är för jobbig och jag vill fokusera på en annan, lättsammare värld än världen i mitt eget huvud. Jag relaterar också väldigt mycket till Beckys shoppingproblem, jag är precis likadan när det gäller förmågan att rättfärdiga inköp och förneka problem som hon, heh. Det ska tydligen komma ut en ny bok till hösten – den måste jag bara komplettera min samling med!

Det bästa av allt av Rona Jaffe

Älskar en bok som är skriven under den tid då handlingen faktiskt utspelar sig! Den är skriven på 1950-talet, författaren skrev om den värld hon själv arbetade inom, nämligen förlagsvärlden. Misstänker att konceptet liknar Mad Men, men med en touch av Sex and the city eftersom huvudpersonerna är 4 kvinnor som upptäcker kärlek och sex på olika sätt. Samtidigt ger den en intressant inblick i förlags- och kontorsvärlden vid denna tid. Precis sånt nörderi som jag älskar. Fantastiskt bra!

I övrigt har jag försökt läsa ”Folk med ångest” av Fredrik Backman – men slutade eftersom jag fick… ångest. Haha. Om någon vill ha den så varsågod och hämta! Jag har också påbörjat men inte tagit mig igenom ”Ormen i Essex” av Sarah Perry och ”Educated” av Tara Westover. Ska fortsätta försöka med dem dock och se om de tar sig.

Kvar på årets läslista är: ”Dear mrs Bird” av A J Pearce, ”Pojke slukar universum” av Trent Dalton, ”Laura & Emma” av Kate Greathead, ”Normal people” av Sally Rooney och ”Mad, bad, dangerous to know” av Colm Toibin. Får se vilken jag väljer härnäst, men tipsa mig gärna om fler böcker!

 

2 reaktioner till “Att börja läsa igen och boktips

  1. Jag tror att du skulle gilla serien om Scotland Street 44. Lättsmält men ändå fängslande och bara liiite ångest med en mamma som drillar sitt geni till barn. Dessutom en serie om man blir sugen på att läsa mer. Jag har själv bott i Edinburgh en period och blev riktigt hooked då stan beskrivs så bra. Samt intressanta karaktärer. Tycker nästan andra boken eller om det var tredje var ännu bättre, den fokuserar mer på Domenica, en äldre cool dam. Tipselitips!

    ”I Alexander McCall Smiths Livet på Scotland Street 44 möter vi invånarna på en gata i Edinburgh. Gatan är belägen mitt i Edinburghs lite mer bohemiska kvarter dit studenter, författare och konstnärer gärna flyttar. Och i nummer 44 bor det en salig blandning människor, med olika intressen och inställningar till livet.

    När Pat, som har en paus från sina universitetsstudier, accepteras som ny hyresgäst på Scotland Street 44 vet hon inte riktigt hur länge hon kommer att stå ut med att bo där. Bruce, som hon delar lägenhet med, är mycket snygg men också den mest självupptagna människa hon träffat. På våningen under bor den mycket stiliga och ambitiösa Irene med sin femårige extremt begåvade son. Och sen bor också Domenica Macdonald i huset. En intellektuell dam som verkar veta vad alla grannar gör och som tar sig an Pat och introducerar henne så att livet på Scotland Street blir lite lättare att förstå sig på.

    Alexander McCall Smith presenterar på sitt oefterhärmliga humoristiska vis de olika invånarna på Scotland Street 44. I många korta kapitel får vi följa ett flertal väldigt udda personer i deras ibland ganska annorlunda vardag. Och samtidigt får vi en glimt av det myllrande charmiga Edinburgh av idag.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s