Mat & recept

Ett eget pepparkakshus

Tadaaa! Pepparkakshuset är färdigt! Det är första gången någonsin som jag har gjort ett pepparkakshus från grunden, tidigare har jag bara satt ihop de där färdiga paketen man köper på mataffären. Jag har längtat i flera år efter att få skapa ett hus helt själv, men inte riktigt trott att jag kan eller att det skulle bli bra… och visst, det blev rätt skevt och lite snett och vint, inte alls perfekt – men jag gjorde det! Jag fick ihop det till slut, även om det har tagit mycket tid och kraft. Första steget var att skriva ut en mall, klippa ut alla delar, sedan gjorde jag degen. Förra lördagen bakade jag ut den, och gräddade alla husdelar. Igår satt jag sen som sagt och spritsade på kristyren på huset och det var nog det jag längtat mest efter, men det var inte det lättaste…. fick verkligen hålla tungan rätt i mun och koncentrera mig ordentligt, så mot slutet hade jag en fruktansvärd spänningshuvudvärk så jag fick ta en värktablett och gå och lägga mig på en gång när det var klart. Men det var det värt! För det var såååå kul!! Det här kommer jag nog göra om varje jul och försöka bli bättre och bättre för varje gång.

Lite lärdomar om någon också är sugen på att testa:

Jag har följt tipsen som står i det här inlägget av bloggen Kryddburken, men några saker har jag lärt mig av de misstag jag själv gjort:

• Första misstaget var att skära ut delarna av pepparkaksdeg direkt på bakbordet och sedan försöka flytta dem till plåten. Big mistake! Det gör att delarna dras ut och inte alls får rätt proportioner. Man ska istället lägga den utkavlade degen över plåten och DÅ skära ut delarna och alla detaljer.

Fel nr 1!

• Eftersom jag inte följde förra punkten så blev delarna rätt skeva, därför ville jag sätta ihop det först för att se om det ens var möjligt. Men har man följt förra steget är det bäst att spritsa kristyr på husdelarna innan man sätter ihop det. Jag visste det som sagt, och nästa år när jag har proportionerliga husdelar ska jag tillämpa det, haha!

• Jag hade i alldeles för mycket florsocker i kristyren, det blev för torrt och svårt att spritsa på ett bra sätt eftersom det inte ville sitta fast på huset utan gärna ramlade av. Men det gick efter mycket om och men ändå.

Att sätta ihop huset med limpistol var dock en grymt bra idé, det är easy peasy så länge man har hjälp av någon att sätta fast delarna snabbt. Det är ändå inte gott att äta pepparkakshuset efter jul, degen har ju varit inne i ugnen extra länge för att de ska bli torra och hållbara, så de är väldigt hårda, nästan brända. Dessutom, dammiga gamla pepparkakor? Inte gott! Det här är bara till för dekoration. Jag ska lägga i en ljusslinga också, så att det blir extra fint!

Nästa år vill jag pröva att rita min egen mall (min kusin Rebecca gjorde en pepprkaksversion av sitt eget hus! Kul idé!) men här hittade jag mallen för huset jag gjorde i år (fick inte med alla detaljer som synes). SÅ kul projekt!!!

En reaktion till “Ett eget pepparkakshus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s