Mina tankar

Farmor och jag

Relationen mellan barnen och deras mormor och morfar alltså, den är fantastisk att se!

Något som jag är otroligt glad för är att vi numera bor så pass nära mina föräldrar. De bor bara kanske 3 kilometer bort, och vi träffar dem väldigt ofta. Min mamma hämtar gärna barnen någon dag i veckan och det är sällan det går en helg utan att vi ses minst en av dagarna. Vi älskar att hänga med mormor och morfar helt enkelt, och bandet mellan barnen och dem är otroligt starkt och fint. Nyligen var de bortresta och vi träffade dem inte på flera veckor, det tyckte tjejerna var konstigt. Varje gång någon öppnade ytterdörren eller gick i trappan sa Stella hoppfullt ”mommo? mossaj?”. Även om vi facetimeade nästan varje kväll. Kärleken är stark helt enkelt!

Det är faktiskt en av de saker jag känner starkast för när det gäller barnen, framförallt är mitt mål att de ska få en stark syskonrelation till varandra, att de ska vilja ta hand om varandra och tycka om att vara tillsammans, även när de blivit vuxna. Det kan man ju inte garantera, men jag försöker hela tiden uppmuntra dem att hålla ihop, be om hjälp av varandra, trösta och krama varandra. Men väldigt snart därefter kommer relationen till mor- och farföräldrar som jag tycker är så viktig.

Det beror nog på att jag själv alltid haft en nära relation framförallt till min farmor. När jag tänker på min barndom så är hon med i många av mina mysigaste minnen, hon var fantastisk. Jag var hennes och farfars första barnbarn, och hon tog till sig mig direkt. Jag var hos dem väldigt ofta som liten, jag brukade säga att jag skulle flytta hem till farmor, haha. På grund av ett dåligt hjärta hade hon förtidspensionerat sig, så hon var alltid hemma. Med farmor bakade jag mycket, hon lärde mig att sticka, berättade om olika växters namn och egenskaper på våra promenader och om hur det var då hon jobbade som barnsjuksköterska på Karolinska, bland annat på neonatalavdelningen. Farmor växte upp på en bondgård i Tyskland och berättade mycket om hur det var, hon kunde även berätta en del om andra världskriget som hon upplevde mitt i stormens öga. Det här kom dock snarare när jag blev äldre, det var så mycket hemskt som hände även henne under kriget, och jag tror inte jag vet allt än idag.

Varje morgon lagade hon den goaste mannagrynsgröten som vi barnbarn åt med socker och kanel och varje lunch fick vi turas om att välja mat, vilket innebar att varannan dag åt vi farmors extraordinärt tunna pannkakor med sylt (när jag fick bestämma) och varannan dag blev det makaroner med tomatsås (en specialare som farmor komponerat, det är inte alls vad det låter som. Det var Hampus favorit). Farmor var så tålmodig med oss barnbarn, det var sällan hon blev riktigt arg. Jag fick alltid sova mellan farmor och farfar i dubbelsängen, så tryggt och mysigt (älskar ju samsovning till denna dag!) Det jag minns allra bäst och som jag kan bli gråtfärdig av saknad efter, det är att sitta i ett nedsläckt kök med en kopp te och lite kex framför oss, tittandes ut på tågen som åkte förbi och bara prata. Om allt, högt och lågt. Den där värmen hon hade, det engagemang hon lade på mig och mina kusiner, och att hon tog sig tid att lyssna och låta oss berätta. Det kommer jag aldrig glömma.

Farmor dog tyvärr 2011, det var hjärtat som hela tiden var boven i dramat och inte orkade med till slut. Fastän det snart är 7 år som hon varit borta så saknar jag henne fortfarande. Det är så mycket jag vill prata med henne om, så mycket jag vill fråga. För att inte tala om hur mycket jag önskar att hon hade hunnit träffa Emilia och Stella. För jag vet att hon hade älskat dem med ❤️

Sista bilden på farfar, mig och farmor tillsammans, fotad av Johan sommaren 2011. Bara tre månader senare dog farmor och tre månader efter det farfar som hade alzheimers. Jag är så glad att vi tog denna bild ❤️

En reaktion till “Farmor och jag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s