Allt och inget

Mina mest lästa och älskade böcker

Jag lade upp denna bild på mina absoluta favoritböcker på min Instagram story för någon vecka sedan – och blev förvånad över att flera personer bad mig utveckla och skriva ett inlägg om det! Men det gör jag ju så gärna, jag är en boknörd i själ och hjärta, och har varit det sedan jag lärde mig läsa. Älskar känslan av att uppslukas totalt av en annan värld, och när man är så inne i en bok att man läser i varje liten paus man får…. mmmmmm, något av det bästa som finns! Jag tänker att ens favoritböcker säger något om vem man är också?

Okej, här kommer mina bästa böcker då, som jag läst hur många gånger som helst:

1. Prep av Curtis Sittenfeld. Handlar om Lee Fiora som går på High School på internat på 80-talet. Jag minns att jag blev helt mindblown när jag läste den i gymnasiet, språket är så direkt, handlingen är intressant och så kände jag det som att jag var Lee! Och man älskar ju high school-romaner ändå.

2. Underdog av Torbjörn Flygt. Denna bok snodde jag från mamma i 8:an och adopterade den sen pga överbra. Jag har alltid varit fascinerad av 70-talet, lite eftersom mina föräldrar var barn då och jag gillar att få ett fönster in mot hur det var för dem under uppväxten. Boken handlar om Johan, som är en ‘underdog’, och hans mamma och syster genom hans barndom upp i vuxen ålder. Det är lite samma visa där, har alltid identifierat mig som en underdog och därmed även med Johan.

3. Norrtullsligan av Elin Wägner. Denna lilla bok är skriven precis i början av 1900-talet innan kvinnor hade fått rösträtt, och det är så intressant att få läsa en skildring av hur det var att leva som kvinna då, den känns inte ålderdomlig utan är skriven på ett förvånansvärt modernt sätt! Huvudpersonen Elisabeth bor ihop med tre andra singelkvinnor, arbetar och kämpar för att det ska gå ihop och hoppas på ett friare liv. Mycket intressant, lite som en blandning av Fröken Frimans krig och Sex and the City.

4. Två nötcrème och en moviebox av Filip och Fredrik. Den här kom ju ut ca 2003, jag läste den då, som 14-åring, och har älskat den sedan dess. Den utgår från Filips och Fredriks uppväxter på 80-talet och är full av anekdoter och kuriosa från deras liv och jag ÄLSKAR anekdoter, de får vara hur onödiga som helst. Mycket läsvärd.

5. De osannolika systrarna Mitford av Cecilia Hagen. Ännu en bok som jag snodde från mammas nattduksbord i högstadiet (hade jag inget att läsa själv så snodde jag alltså helt sonika mammas böcker, haha) – och fastnade för så pass att jag läst om boken MINST 20-30 gånger. Jag blev helt fascinerad av de brittiska överklasssystrarna Nancy, Pamela, Diana, Unity, Jessica och Deborah som påminner en hel del om Kardashian-systrarna. De beskrivs ända från barndomen i början av 1900-talet fram till modern tid. Så otroligt intressant hur olika systrar kan vara – tex var Unity och Diana hängivna nazister som umgicks med Hitler, Jessica var kommunist, Nancy mycket känd författare och Deborah gifte in sig i en adelssläkt och blev hertiginna av Devonshire. Man får verkligen en känsla av deras otroligt egna personligheter i den här boken – älskart!

6. Den hemliga historien av Donna Tartt. En riktig klassiker, helt klart, och den är ju bara enormt spännande. Handlingen är mörk och mystisk från sida ett och håller en i ett fast grepp tills hela upplösningen avslöjas. En riktig bladvändare!

7. Fördjupade studier i katastroffysik av Marisha Pessl. Otroligt spännande bok där jag också identifierar mig en hel del med huvudkaraktären Blue som är en ”straight A student” sista året i High school då hon börjar hänga med ett gäng som bildat något som liknar en sekt kring deras filmlärare, vilket urartar och leder till ond bråd död. Älskar den här intelligenta, smartare formen av krim-mysterier!

8. Adeline av Rose Lagercrantz. Svår att beskriva, men det handlar om en ung kvinna som drabbas av hjärtesorg och som berättar om sin franska kusin Adelines liv. Hittade denna bok på en bortskänkes-hylla i ett skolbiblioteket en gång, sedan dess har jag läst den många gånger. Personporträttet av Adeline är så himla bra, det gör hela boken.

9. Det bästa av allt av Rona Jaffe. Chicklit skriven på 50-talet! Som en blandning av Mad men och, återigen, Sex and the city. Älskar tydligen konceptet SATC, så länge det inte är nyskriven chicklit vilket jag INTE gillar. Förutom Shopaholic-serien. Och Maryan Keyes serie om de fem systrarna Walsh. Och Mhairi McFarlanes böcker. Men inget annat!!! 😄

Förutom dessa måste jag ju såklart nämna Harry Potter-serien också som totalt GOLVADE mig då jag läste första boken som 11-åring, jag ville hellre leva i Potter-världen än min egen trista mellanstadievärld och bara väntade på mitt brev från Hogwarts, haha. En senare serie som jag föll totalt för är Mina drömmars stad-serien av Per Anders Fogelström och väckte mitt intresse för Stockholmshistoria!

En annan läsvärd bok är Jeffrey Eugenides The marriage plot, som jag läste under en resa för ett antal år sedan, samt en annan av hans böcker – Middlesex! Fruktansvärt läsvärt!

Varsågoda för tips 😄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s