Emilia <3 · Stella <3

1-årstrots

Emilias bästis på förskolan hade ”jättemånga bopännen (hårspännen)” i håret en dag, och det var Em förstås tvungen att ha dagen efter hon med. Såklart! Jag minns hur viktigt det var att vara så lik sin bästis som möjligt 😊

Stella blir bara större och större för varje dag (duh), och vi har räknat till att hon kan runt 30 ord nu! Hon förstår så himla mycket och man kan ge henne instruktioner (som att slänga skräpet i soporna, sätta på sig strumporna osv) som hon fixar galant. Stora tjejen! Men fortfarande är hon väldigt, väldigt mammig, vilket även Emilia är. Inte mig emot ❤️

Hej från Emilia och Stella! Senaste tiden har jag ju mest skrivit om hus och flytt och mig själv här, men det är ju faktiskt en mammablogg så nu tänkte jag blogga lite om mina fantastiska tjejer också!

Emilia närmar sig 3,5 år med stormsteg! 3-årstrotsen är dock helt och hållet hanterbar faktiskt, troligtvis framförallt för att hennes 2-årstrots (som varade från 1,5 år tills hon blev 3 ungefär….) var helt jäkla otrolig. Vi hade aldrig sett maken till envis, tjurig, viljestark och galen unge liksom. ALLT var en kamp. ALLT! Så skillnaden mot hur det är nu är enorm, nu får man ofta höra ”okej då mamma/pappa” när man säger något, det skulle aldrig hänt för några månader sedan!! I början försökte vi parera trotsen genom tydligare och hårdare regler och ramar, men det trissade bara upp henne och gjorde allt värre. Så vi lärde oss att ta det lugnt och sitta ner i båten när hon höll på som värst. Och det har faktiskt varit det som hjälpt mest av allt. Att vara ute i god tid till allt, eftersom man hanterar trots sämre när man är stressad, och låta det finnas förhandlingsutrymme inom ramarna liksom. För självklart måste det finnas regler, men HUR de ska följas kan faktiskt vara relativt.

Någon som tagit över trots-stafettpinnen är dock vår lilla Stella. 17 månader gammal är hon och sedan ett halvår tillbaka (eller ännu längre?) är hon lika viljestark som sin storasyster. Hon accepterar INTE när det inte går som hon vill, och hon har en speciell metod som hon tar till. När hon inte får sin vilja igenom så blir hon direkt tokig, och ryter fram ett gällt men ändå morrande vrål som skär genom ben och märg, därefter kastar hon allt hon kan få tag i åt helvete för att sedan kasta sig ner på mage på och rulla runt av ilska, medan hon morrar/skriker. Väldigt demonstrativt gör hon det, för att verkligen visa att NI ÄR SÅ HIMLA DUMMA, SE NU VAD NI FÅR MIG ATT GÖRA!!! Haha. Jag och Johan är ju dock mycket mer ruttade denna omgång, hade Emilia hållit på så här i den åldern hade vi nog blivit både oroliga och börjat tänka att vi var dåliga föräldrar. Nu tittar vi mest på Stella och tycker hon är gullig, haha. Vi drar en och annan parallell till Emilia var och pratar lugnt med henne tills hon lugnat sig. Vi drar inte på för stora växlar helt enkelt, för det behövs inte. Det går ju över! Skönt det här att bli mer erfaren som förälder!

Imorgon anordnas det barnens dag här ute i området där vi bor numera, och vi ska såklart vara med så vi får träffa våra grannar och se vilka som har barn i samma ålder – helt enkelt reka potentiella kompisar till barnen. Blir kul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s