Bröllopet 2017

Vad jag önskar att jag vetat om bröllop…

Innan man har planerat ett bröllop själv så vet man oftast ingenting om hur det är, om man inte gått på extremt många bröllop där man hjälpt till som toastmaster eller liknande. Det hade inte vi, så vi var grymt okunniga och fick lära oss allt längs vägen (mycket genom den fenomenala gruppen bröllop – inspirera och diskutera på Facebook!), men det är en hel del som vi önskar att vi vetat på förhand, här kommer lite lärdomar som vi fått med oss längs vägen:

1. Google vet inte allt

Inför att vi skulle boka upp oss på någon festlokal för bröllopet så googlade jag som aldrig förr. Jag googlade och googlade tills fingrarna höll på att ramla av (eh typ), och jag använde samlingssidor för festlokaler och allt möjligt. Jag gjorde ett redigt gediget Google-jobb och det kan ingen ta ifrån mig. MEN. MEN! Google hittar faktiskt inte allt, den gillar sidor som betalt för att ligga högst upp och allt annat kommer på efterkälken om det kommer alls. Vi hittade en lokal som vi bokade när jag var megahöggravid med Stella för att jag bara ville ha det gjort, vi hade inte kollat på någon annan lokal. Ett halvår EFTER att vi bokat vår lokal och befann oss på Bröllopsmässan på Grand Hotel hittade vi utställare till festlokaler som vi (Google) aldrig hört talas om! Så fantastiskt fina lokaler som hade varit perfekta att fira bröllop i. Sånga Säby där vi höll bröllopsmiddag- och fest kändes tyvärr inte riktigt bröllopsanpassat, hur fint det än var.

Lärdomar: Gå på en shitload med bröllopsmässor OCH googla, och åk sen runt till potentiella festlokaler och ställ massor med frågor. Fundera sen hundra varv till innan ni bokar!

2. Festen fixar inte alltid sig själv

Något jag ångrar är att vi la allt krut på att hitta en fin matsal för själva bröllopsmiddagen, men när det gällde festen så tänkte vi inte ens på det mer än att det löser sig. Vi tänkte att alla automatiskt kommer att vara på festhumör efter bröllopsmiddagen, så det är struntsamma hur eller var festen är. Fel, fel, fel kan jag bara säga. Naturligtvis handlar det också om hur villiga alla gäster är att hjälpa till att uppnå feststämning, men detaljerna är viktiga för att skapa de bästa förutsättningarna för det. Vi hade till exempel hyrt festvåningen en trappa upp från matsalen, det var ett väldigt stort rum med ett mindre rum intill. Det var inte bra, jag lärde mig i Bröllopspodden att det bästa man kan göra är att trycka in människorna i det minsta rum man kan hitta i princip. Jag skriver fan under på det nu, allt för mycket utrymme gör att folk sprids för vinden i små grupperingar bara. Dessutom var belysningen usel (hade vi inte ens tänkt på), man kunde bara välja på full belysning eller helt nedsläckt – helt värdelöst. Hade vi tänkt på det så hade vi hyrt in belysning (eller haft hela kalaset någon annanstans…), dessutom hade de själva ingen ljudanläggning eller projektor/duk, det borde det faktiskt finnas när man anordnar såna här events.

Lärdomar: Tänk längre än bara vilken mat som är god och var det är mysigt att äta den. Tänk på kvällen in i minsta detalj från början till slut och försök se var ni själva behöver lägga krut för att skapa de bästa förutsättningarna för skön stämning. Anlita ett ställe som är vana vid bröllops-/festarrangemang, inte bara vid konferenser och liknande…

3. Trippelkolla de viktigaste detaljerna

Okej, så festen är en detalj som vi skulle ha tagit tag i på ett bättre sätt, men det finns fler exempel. Som bröllopsnatten… Vi hade frågat om bröllopsnatten när vi planerade med ställets festkoordinator, och hon lovade att ”det kommer att bjudas på något extra” med glimten i ögat. Det kändes bra och vi tänkte inte mer på det. På bröllopsdagen så använde jag och brudtärnorna vårt rum som omklädningsrum för att göra oss i ordning ihop. Det blev rejält stökigt, stod tomma champagneflaskor lite här och var och det låg bajsblöjor i sopkorgarna eftersom barnen var med på rummet. Vi hade ju fått höra att det här skulle ordnas tills vi skulle gå och lägga oss, och när vi förväntansfullt öppnade dörren till vårt hotellrum efter den långa, långa bröllopsdagen så fann vi… samma skräp som innan. Bajsblöjorna luktade hemskt och det fanns absolut inget i stil med champagne och jordgubbar… behöver jag säga att jag gick och la mig på en gång och somnade på rätt dåligt humör? Så kul bröllopsnatt… När vi frågade om det i receptionen dagen efter så blev de förvånade och sa att ”de har ju inte ens städning på helgerna…”

Lärdomar: Vi skulle inte nöjt oss med ett vagt svar sagt med glimten i ögat, det här är faktiskt en viktig natt som man vill ska vara riktigt mysig! vi skulle bett att få veta exakt vad vi kunde vänta oss, om det fanns något paket att beställa upp etc. Och tydligen skulle vi frågat om de har städning på rummen på helgerna också, haha. När vi checkade in skulle vi ha frågat om allt var klart inför bröllopsnatten, vi skulle inte ha antagit att de fattade själva vad som förväntades.

4. Gör inga stora, drastiska förändringar kort inpå bröllopet

Om du lagt massor av tid och pengar på en brudklänning från en brudbutik, fått den uppsydd och allt är klartt och betartt – ignorera då de där plötsliga inre tvivlen som kommer som säger att du bara vill sälja allt du köpt hittills och köpa något helt annat. Speciellt om det har att göra med egna kroppsnojor att göra… jag ångrar verkligen att jag inte körde på den klänningen som jag köpte på Lilly!

Lärdom: Sitt still i båten!!!

5. Think outside the box

Nu när vi har haft vårt supertraditionella och konventionella bröllop enligt konstens alla regler, så börjar jag fundera mer och mer på varför vi inte tänkte mer outside the box istället. Varför utgick vi hela tiden ifrån vad man ”ska” göra och hur ”alla andra” gör? varför tänkte vi inte istället på vad VI skulle tycka vore mysigt, oavsett vad traditionerna och folk runt omkring säger? Till exempel tänkte jag nu senast när vi var på bröllop att det är synd att lägga dagens höjdpunkt, själva vigseln, som första punkt i programmet? Det är ju egentligen konstigt, i alla andra sammanhang så brukar man ju bygga upp stämningen under kvällen för att till slut komma till själva klimax. Hur mysigt hade det inte varit att tex börja med en gemensam picknick, köra olika aktiviteter ihop, därefter middag och sedan avsluta kvällen med en vigsel på en brygga i solnedgången för att sedan ha efterfest!? Typ. Nästa gång jag gifter mig kan jag vara modigare där 😉

Lärdomar: Om ni inte gillar att dansa, skit i brudvalsen (det borde vi ha gjort). Tänk i banorna av att planera en minnesvärd kväll istället för att planera ett bröllop, som ju är så fyllt av konventioner och oskrivna regler.

Bröllopsfotograf / Wedding Photographer
Bröllopsfotograf Lisa Marie Chandler

Allt blev inte perfekt, men det blev bra ändå. Jag fick ju dig ❤

4 reaktioner till “Vad jag önskar att jag vetat om bröllop…

  1. Åh, ni verkar ha det ett jättefint bröllop trots dessa missar. Fått tårar i ögonen av dina inlägg. Är själv inte gift men gillar verkligen tanken på att gifta sig senare på kvällen, vilken bra idé!

    1. Ja men det var det verkligen, de små missarna är ju bara just smågrejer. Dagen var fantastisk! Men om det kan hjälpa någon att slippa göra missarna så är det ju bra tänkte jag 😊 vad gullig du är!! 💕

  2. Vi ska gifta oss nästa sommar och jag måste bara tacka för detta underbara inlägg! Det hjälper oss så otroligt mycket med saker som vi gått och funderat på, och andra saker vi inte alls tänkt på. TACK-TACK-TACK!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s