Allt och inget · Emilia <3

Projekt potträning

Vilket långt projekt detta har varit. Projekt potträning. Det tog så mycket längre tid än vad jag hade hoppats när vi tog bort blöjorna i juni förra året. Allt gick ju så bra! E var superduktig! Sen hände lite saker och det gick plötsligt inte alls (jag skrev om det här). Eftersom hon totalvägrade pottan efter det så valde vi att följa henne och sätta på blöja igen hellre än att stressa på henne. Hon var ju ändå bara nyss fyllda 2, ingen brådis helt enkelt. Dilemmat har hela tiden varit att hon velat ha trosor på sig och inte blöja, men att hon vägrat gå på pottan och hellre kissat på sig, även då vi sett och förstått att hon varit nödig och påmint/styrt henne mot pottan. Så vi har mer eller mindre tvingat på blöja och upprepat mantrat att ”ska man ha trosor får man gå på pottan, annars får man ha blöja”. Det har liksom inte stört henne att ha kissiga byxor… och då blir det svårt. Så varje dag har hon fått välja själv hur hon vill göra, och på förskolan har hon nästan uteslutande bara använt trosor. Ganska ofta har hon kommit hem med påsar med blöta kläder, men det är ju struntsamma för det har också gått rätt bra. Hemma har det dock inte gått alls. Ännu en svårighet har varit att hon absolut aldrig gjort nr 2 på pottan, så vi har liksom inte kunnat sluta med blöja pga det heller. 

Men vid jul hände något, vet inte varför men plötsligt började hon välja att ha trosor och faktiskt säga till när hon vill gå på pottan! Hon har dessutom blivit jättebra på att hålla sig, även när vi är på affären och hon får vänta 5 min på att vi kan ta oss till toaletten så är hon så duktig och ingenting kommer i byxorna. Känner mig inte alls nervös när vi ska gå ut och hon inte har blöja på nu, jag vet att hon fixar det. Det avgörande har dock varit att hon numera även gör nr 2 i pottan, även när vi är ute någonstans! Det avgjorde saken, så nu har vi tillsammans med E bestämt att hon slutat med blöja helt och hållet, alltså även på nätterna. Det märks att det är viktigt att hon inte får nåt att dricka mellan middagen och läggdags, då går det hur bra som helst att vara blöjfri! Vet faktiskt inte hur länge sedan vi hade en ”olycka”… nu måste vi bara få in det här med att tvätta händerna efteråt utan tjat också 😄

Det blev ett långt projekt, som sagt, men jag är glad att vi lyssnade in E och inte tvingade fram något. Nu har vi tagit det i små steg och blöjfriheten känns toppen nu! Det vi lärt oss av detta är dock att vi ska börja potträningen tidigare med S, och låta det ta tid istället för att jaga snabba resultat. Eftersom BVC rekommenderar att man börjar vid 10 mån nu (det är en ny grej som de inte gjorde när E var bebis), så kan vi lika gärna göra det. Eventuellt kanske hon blir blöjfri tills hon är 2 år i alla fall 😊

Stor tjej, hej hej!

10 reaktioner till “Projekt potträning

 1. Kan du inte beskriva hur du pratat om blöjor vs trosor med E? Hur ”på” har du varit? Har du eller hon tagit upp ämnet?

  1. Alltså, inte jättepå. Haussade upp trosor som världens grej a la ”kolla här då, wooow trosoooor som stora barn haaar!!” I somras, men sedan dess har hon liksom diggat att ha det på sig och problemet har inte varit att få henne att ha trosor på sig, för det har hon tjatat om hela tiden. Utan att få in att visst får du ha trosor, men då får du faktiskt gå på potta/toa också. Men det har hon ju inte gjort utan VELAT kissa/bajsa i byxorna som om hon hade blöja på sig. Blivit skitarg om man lyft henne till pottan och inte störts av kissiga byxor utan blivit skitarg när vi duschat av henne. Så har det varit hela hösten så fort trosorna varit på och därav har vi fått bestämma att hon har blöja istället. Så, trosintresset har funnits hela tiden och det i sig har inte varit nåt problem helt enkelt. Men har förstått att många inte vill ha trosor/kalsonger på sig alls?

 2. BVC nya riktlinjer är väl att man ska introducera pottan vid senast 10 månader, men inte att man ska börja potträna då. Hur gammal är Stella nu? Vi babypottade vår 2,5 åring från 6 månader och vår 4 månaders började vi med på dag 3. Tycker det är fantastiskt 🙂

  1. Aha, ja vi har inte varit på 10-månaderskontrollen än eftersom Stella bara är 9 månader än så länge, men än har det inte nämnts… har flera vänner som babypottat sina barn men jag har alltid tyckt att det verkar så jobbigt att behöva avbryta precis när som helst och springa iväg på toaletten haha, fast nu får vi ju såklart göra det ändå med Emilia och det är ju inte så jobbigt som jag trott ändå. Så pottan ska introduceras nu för S, bara jag kommer ihåg det 😄

   1. Det är tyvärr inte helt säkert att de kommer nämna det på kontrollen eller veta särskilt mycket om det eftersom det är så nya riktlinjer, men hoppas de gör det. Jag tycker inte det är jobbigare än att vänta 5 minuter och sen få ta en jobbig och äcklig bajsblöja 🙂 men det fina med babypottning är att man gör så mycket man vill från dag till dag eller olika situationer. Jag pottar tex bebisen mycket mer när vi är hemma själva än när storasystern är hemma.

   2. Haha ja förstår argumentet 😊 själv föredrar jag bajsblöjan 🙊men får ju bara potta ändå, inget av barnen har dock någonsin haft några tydliga signaler heller, har inte förstått att de gjort på sig förrän det börjat lukta. Men rutinpotta kan man ju börja med 😊

   3. Ja rutinpotta var det mesta vi gjorde med stora, på 8 av 10 gånger kom bajset efter frukost eller efter lunch. Innan vi pottränade körde vi bara toaring också så slapp man hantera bajset över huvudtaget. När vi väl pottränade ville vi ha potta så hon kunde gå dit själv men jag va så ovan vid bajs att jag höll på att kräkas varje gång jag skulle tömma pottan i början 😆

   4. Ja rutinpotta var det mesta vi gjorde med stora, på 8 av 10 gånger kom bajset efter frukost eller efter lunch. Innan vi pottränade körde vi bara toaring också så slapp man hantera bajset över huvudtaget. När vi väl pottränade ville vi ha potta så hon kunde gå dit själv men jag va så ovan vid bajs att jag höll på att kräkas varje gång jag skulle tömma pottan i början 😆 Jag var visserligen gravid då så det hjälpte kanske inte😅

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s