Allt och inget · Mina tankar

Mitt 2016

Jag fick en sån lust att göra en klassisk blogg-årssammanfattning nu inför nyår, så jag tänkte att jag väljer en bild som får representera varje månad för att sammanfatta lite av vad som hände under det här året. Jag har även gjort en ordentlig mållista inför 2017 som jag tänkte lägga upp lite senare i veckan. Here we go!

JANUARI

Fotograf: Lisa Marie Chandler

I januari hände mycket! Jag var gravid i cirka vecka 25-28 någonstans, hade precis fått reda på att vi väntade en till flicka, och Emilia fyllde 1,5 år, jag skolade in henne på förskolan och vi flyttade från mina föräldrar (där vi mellanlandade efter att ha sålt vår 3:a i Hökarängen) till vår nyproducerade 4:a i Gustavsbergs hamn. Stora förändringar alltså! Dessutom hade jag en gravidfotografering med Lisa Marie Chandler då även Emilia var med på ett par bilder. Så kul att ha!

FEBRUARI


Februaribilden måste tyvärr bli den här väldigt tråkiga bilden som min pappa fotade efter att jag var med om en bilolycka. Jag satt i Volvo XC60:n som syns i bakgrunden, på väg mot jobbet efter att ha lämnat av Emilia på förskolan, när en mötande bil i en kurva fick sladd och kraschade rakt in i mig. Allt gick dock bra med både mig och bebin i magen konstaterades det efter att jag legat uppkoplad på CTG i 4 timmar. Det var det läskigaste jag någonsin varit med om fram tills dess,. Tyvärr hoppade den händelsen ner på andra plats redan någon vecka senare (i och för sig i mars) då Emilia ramlade raklång i golvet från en stol i köket och krampade och svimmade av om och om igen i Johans famn, jag var så panikslagen och kände mig så hjälplös, trodde att det var kört och att hon skulle dö där och då. Jag ringde 112 för första (och sista tack!) gången i mitt liv och vi fick åka ambulans in till Astrid Lindgren där det konstaterades att hon fått en hjärnskakning men att det inte var någon fara som TUR är. Vidrigt var det hur som helst. Jag avslutade dock månaden på ett härligt sätt med babyshower med några nära vänner för att fira vår kommande bebis!

MARS


Mars bjöd förutom på Emilias olycka även på tidig påsk och Emlan fick vara påskkärring på föris vilket hon tyckte var roligt! Jag var höggravid och jobbade min sista dag på jobbet i slutet av månaden. Sen gick jag på mammaledighet en hel månad innan Stella föddes, jag var ju helt övertygad om att hon skulle komma 2-3 veckor före BF… Hahaha….

APRIL


April blev oändligt mycket bättre än februari och mars. Vi började månaden med att ta tag ordentligt i bröllopsplaneringen och boka vår festlokal! Hela april var dock mest en enda jättelång väntan på att vår lillpluppa skulle födas. Jag gick hemma och var löjligt orörlig, orkade på riktigt stå upp i max ett par minuter innan jag var tvungen att sätta mig ner och ta igen mig, jag fick ta bilen ner till barnmorskan i hamnen, ett par hundra meter från där vi bor, vilket är en sträcka som det i vanliga fall tar mig 7-10 minuter att promenera… men det var omöjligt! Jag hade SÅN foglossning, var så andfådd och så stor. Så väntan var jobbig. Men till slut, 3 dagar före BF, den 25:e april så kom HON äntligen, vår älskade, fina Stella Othilia Louise. Emilia hade blivit storasyster! Det var så fantastiskt och jag älskar att tänka tillbaka på förlossningen och hur det kändes att få upp henne på bröstet, att få hålla henne i mina armar för första gången. Obeskrivligt, precis som det var när Emilia föddes! Förlossningsberättelsen del 1, 2, och 3 finns här. Självklart det bästa som hände i år!

MAJ

IMG_6958 

Emilia var så oerhört stolt över sin nya lillasyster och ville bära och gosa mest hela tiden, och även visa upp henne för alla människor vi mötte med ett ”tada!”. Det jag framförallt kommer ihåg av maj är dock tyvärr alla sjukhusvistelser och besök på akuten och vårdcentralen med lilla Stella som blev förkyld när hon var en vecka gammal och fick en sån fruktansvärd hosta. Hon hostade både natt och dag på ett läskigt sätt så att hon såg ut att inte få luft, och den hostan hade hon kvar i 8-9 veckor!! Som tur är kunde de utesluta RS, kikhosta och lunginflammation efter noggranna provtagningar och röntgen av lungorna så det var bara att åka hem och köra andningsgymnastik (vilket jag aldrig hade hört talas om innan) och andningsmask när hostan satte igång. I slutet av månaden började jag känna mig återhämtad efter förlossningen och påbörjade min viktresa (så töntigt ord?) neråt. Sedan dess har jag gått ner 30 kilo och jag är inte klar än!

 

JUNI

DSC01099

Min coola lilla tjej innan sin allra första förisavslutning! Tyvärr fortsatte hostan den här månaden så jag valde att ta hem Emlan på sommarlov en vecka tidigare än vad jag tänkt för att minimera smittspridningen från förskolan och äntligen få slut på stackars Stellas förkylning någon gång. Det hjälpte och hostan gick över rätt snart efter det. Denna månad påbörjade jag även potträning för Emilias del, vilket gick toppen i ungefär en månad men sedan havererade det efter en jobbig vecka med några olyckshändelser (och som ännu inte återupptagits mer än att hon är blöjfri på förskolan…). Dessutom fick jag glamma till det genom att få en makeover och bli fotograferad för tidningen Amelia! På fotograferingen stötte jag även ihop med min härliga mammavän Johanna som även hon fick en makeover (trots att hon definitivt inte var i lika stort behov som jag haha).

 

JULI

img_3003

Den 3:e juli fyllde Emilia 2 år! Det firade vi stort med kalas i dagarna tre (det gör vi dock aldrig om igen, kalas 3 dagar på raken alltså. fy vad jobbigt det var). Em fick en cykel i födelsedagspresent av mig och Johan, vilket hon hade önskat sig. Dock har hon inte greppat koordinationen med att trampa pedaler och styra samtidigt, men det går säkert bättre i sommar när hon blir 3 år. Som vanligt kommer jag även ihåg olyckorna bäst och även i juli hade Emlis två olyckor tyvärr, på en och samma vecka ramlade hon i duschen och fick återigen hjärnskakning (det är nog med det nu va?) och ett par dagar senare ramlade hon i garaget när hon sprang för att öppna dörren och slog en tand lös. Det blev några besök på akuten och hos tandläkaren helt enkelt, men Emilia har faktiskt inte fått någon skräck för sjukhus eller tandläkare på grund av detta utan vill gärna leka att hon är doktor eller att hon ska gå till tandläkaren. Skönt nog, jobbigt om det hade skapats en fobi för det. I slutet av månaden åkte vi på bilsemester till Danmark vilket var fruktansvärt eftersom att vi lyckats få TVÅ barn som avskyr att åka bil och med få undantag gallskrek hela vägen ner och hela vägen upp. När vi inte åkte bil var dock semestern härlig 😉

 

AUGUSTI

img_3278

I augusti hade Stella hunnit bli drygt 3 månader gammal och var inte nyfödd längre, det gick att busa lite med henne och hon blev duktig på att hålla upp nacken! Emlan var fortfarande mest bara stolt och glad över sin lillasyster. Det här var Johans semestermånad och tyvärr regnade den bort totalt, även hela Danmarksresan var så kall och regnig.. vi hittade på roliga saker i alla fall, gick på tekniska museet, barnen såg sin första film på bio (ja, även Stella haha). Dessutom experimenterade jag mycket med kosten, jag ville se vad jag skulle må bäst av att äta som ändå är gott (plus går ner i vikt av då, men det är ändå sekundärt). Jag testade superstrikt LCHF i en vecka och mådde skitdåligt plus att maten inte ens var god, så jag skippade det.  

SEPTEMBER

img_4995

I september lärde vi känna Mathilda och hennes barn Adrian som är ett år äldre än Emlan och Celine som bara är 2 månader äldre än Stella. Mathilda hade nämligen sökt mammavänner via rullavagn.nu och det var där jag hittade henne och tog kontakt! Nu hänger vi minst några gånger i veckan, vilket är så kul eftersom de andra mammagrupperna i princip gått i graven (även om jag håller hårt i tex My, Towe och Isabell!). Jag gick på föräldragrupp på Tillitsverket, började på gympa via Flipkidz med Emilia och började på allvar få smaka på det här med syskonsvartsjuka. Och mer av den varan skulle komma…

OKTOBER

img_5346.jpg

I oktober tog vi tåget upp till Umeå för att träffa min släkt och framförallt för att fira mitt kära kusinbarn Ellis första födelsedag! Jag och Isabell gick på Tvillingpoddens 100-poddevent och så tog vi krafttag med bröllopsplaneringen tillsammans med bästa maid of honor/bröllopsfixaren Jos! Oktober var en bra matmånad, jag hade just läst Food Pharmacy och blivit ännu mer intresserad av mat som är bra för kroppen, därför minimerade jag gluten, mjölkprodukter och socker, minskade på kött, ökade på grönsakerna, började ta D-vitamin och omega 3 och mådde SÅ MYCKET BÄTTRE. 

 

NOVEMBER

img_5872-1.jpg

Det mest minnesvärda från november är ju självklart mina två bröllopsklännings-provar-dagar (långt ord haha), att mina fina vänner och mamma samlades för att hjälpa mig hitta en klänning och hade så kul ihop, det var fantastiskt för mig. Jag kände mig så otroligt varm och lycklig efter de dagarna. Syskonsvartsjukan fortsatte att frodas och det gick inte att lämna E ensam med S en sekund ens, ständig uppsikt krävdes för att undvika slag och tjuvnyp. Det var snökaos samma dag som det blev klart att Trump blir president (symboliken?). Stella bara bets och bets under amningen och jag råkade sluta amma på grund av det. Dessutom uppnådde jag ett viktigt mål, jag kom under 30 i BMI! Jag började som vanligt att julpeppa redan i början av november och förbereda Emlan på julen, tomten och allt annat härligt. 

DECEMBER

img_6353.jpg

December var väldigt härlig, julkalendern på TV var ju den bästa någonsin (klart bättre än mysteriet på Greveholm! Jo!) så varje dag såg vi fram emot nästa avsnitt. Hon fick öppna ett paket varje dag i sin kalender, men det skippar jag nog nästa år, kör nog aktivitetskalender istället. Vi tog jättefina julbilder med Mathilda som fotograf. Emlan fick jullov och vi firade julafton med lite väl mycket julklappar

6 reaktioner till “Mitt 2016

 1. Wow! 30 kg! Hur? Min lille bebis är 3 månader nu och jag ska starta min viktresa på måndag (som så många andra). 🙂

  En fråga: hur har du tänkt kring viktnedgång och amning? Att det kan vara farligt att gå ner för snabbt osv? Man vill ju gärna göra det när man startar!

  Angende wordpress så tror jag det är lättare att få läsare där då man kan ha alla bloggar i en feed via appen och slipper gå in på en särskild sida.

  Tack för att du bloggar och gott nytt år!

  1. Hej! Tack för input, jag tror faktiskt det blir så att jag byter tillbaka igen 😊 och ang viktminskning när man ammar så är det ju absolut jätteviktigt att man får i sig all näring man behöver och att man inte svälter sig på något vis. Det jag har gjort är inte att banta på något sätt, jag har skurit bort gluten, socker och en del mjölkprodukter ur min kost, men det är för att jag läst så mycket om att det är bra för kroppen, inte för att specifikt gå ner i vikt. Men det i kombination med att jag minskat portionerna (förut har jag slevat i mig 2-3 stora portioner mat och nu försöker jag att lägga upp vad jag tycker är en normal portion utan att väga eller mäta och att faktiskt inte fortsätta äta för att det är gott när jag är mätt), att jag lagt av med småätande/mellis/kvällssnacks har gjort att jag tappat 0,5-1 kg i veckan. Alltså, bara på att äta på ett sunt sätt. Och jag tänker att det kan ju aldrig vara farligt för kroppen eller bebisen att man äter sig mätt på mat man mår bra av, eller att man motionerar i lagom utsträckning? Så det har faktiskt känts bra 😊 lycka till med vikten! 👌🏻

   1. Tack för svar! Nämen precis, det borde ju inte vara farligt att äta nyttigt! 🙂

   2. Jag glömde säga att jag kör på periodisk fasta också, skippar frukosten (16:8-fasta) som är varför kroppen och vikten. Men det väntade jag med till efter att jag slutat amma 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s