Allt och inget · Emilia <3

Hur lär man barn att läsa?

Emilia hittar sin bokstav lite överallt, här på Espresso House 😊

Båda barnen har en varsin bokstav som dekoration. Från Sprall. 

Jag hittade fina kylskåpsmagneter från Sebra! Köpte dem på MiniroomDet blir bara klurigare och klurigare att vara förälder. Det är ju SÅ MYCKET man måste lära sina barn för att de ska bli fungerande sociala individer med alla nödvändiga kunskaper!? Haha. För ett tag sedan slog det mig att vi på nåt sätt måste lära barnen att läsa och skriva (åtminstone grunden tänker jag, så att de har med sig det till skolan sen)

….. och hur gör man det……..? Nu är ju Emilia bara snart 2,5 år, så jag tänkte att vi börjar så enkelt det går. Och det, tänkte jag, är att lära henne vilken hennes första bokstav är. Det vill säga E. Ganska snabbt efter att jag började prata om Emlans bokstav ville hon också veta vilken Stellas bokstav var, hon är väldigt nyfiken och intresserad av att lära sig nya saker vilket ju underlättar enormt. Så nu har jag pekat ut deras bokstäver på olika ställen ett tag, i böcker, på skyltar osv. Barnens namn står även på dörrarna till deras rum, plus att de har en varsin stor bokstav som dekoration i sina fönster. Och plötsligt igår när jag och Emilia låg och läste Bamsetidningen så började hon peka ut alla E och S som hon kunde hitta! Jag blev så paff, det verkar som att mitt tjat om ”en bokstav med tre pinnar och en som ser ut som en orm” helt plötsligt hade gått in! Jag blev så himla stolt och glad! Jag håller även på att lära henne skriva sin bokstav men dit har vi inte riktigt kommit än. Men det släpper nog helt plötsligt det med. Hon är ju som sagt väldigt intresserad, och då går det ju att leka fram mycket kunskap. Frågan är bara hur vi går vidare nu? Vi har köpt en tavla med siffror 1-10 från Frank och Poppy och så har jag beställt en alfabetstavla från Desenio. Jag beställde även kylskåpsmagneter i form av bokstäver, det kan jag tänka mig är kul! det här är verkligen så himla kul för mig, jag har alltid älskat att läsa och skriva så jag hoppas förstås att tjejerna ärver den kärleken från mig!

4 reaktioner till “Hur lär man barn att läsa?

  1. Vad roligt! Vi håller också på träna bokstäver. Den som ser ut som en orm, den som ser ut som en boll och A för att den är först i alfabetet. 🙂 Hade inte ens tänkt på att träna på dotterns egna bokstav (J) men ska såklart börja! Märker dock att typ tre bokstäver räcker lagom och vi letar också efter dem i böckerna. Jättekul!

    1. Vad smart! Hur gammal är din dotter nu? Det känns ju som att det är lite så man får göra, och träna på att hitta dem i olika texter… blir svårare när vi kommer till små bokstäver och att sätta ihop dom till ord dock hehe… man kanske skulle blivit lärare egentligen 😄

  2. Hon är också 2,5 år (född i maj 2014). Alfabetssången sjunger vi mycket också. Ja, små bokstäver är ju ganska svårt.

    Siffror har vi inte tränat så mycket på (alltså deras utseenden) men vi räknar mycket (fingrar, tår mm). Tränar ni på färger?

    1. Okej, typ lika gamla alltså, Emilia är född i juli 😊 alfabetssången var ett bra tips! Vi har börjat träna lite på siffror och hur de ser ut men hon kan inte riktigt skilja på siffror och bokstäver än, frågar jag vad det är för siffra kan hon lila gärna säga ”Sssss” typ haha. Men vi räknar mycket på fingrarna också! Färgerna har vi tränat på sedan i våras så några kan hon nu. Ni då? 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s