Emilia <3

Hantera sig själv när barnet trotsar

Ny lur och nya träningskläder (bästa kläderna att ha när man ska hänga med barn). Plus för att man ser sportig ut!

Ungefär 100 år efter alla andra har även vi kapitulerat inför tacofredagsgrejen. Det är så skönt att slippa tänka ut mat åtminstone en dag i veckan, även om tacos eventuellt inte är min favorit. 

Mmmmmm tack för att Emilias absoluta favoritfilm (Frost) är överallt. Men det bidde inga sockriga flingor för damen tyvärr.

Vi har verkligen haft en riktigt härlig dag idag, inte för att det hände något speciellt – utan bara för att allt flöt på med barnen hela dagen. Emilia är hemma på fredagar eftersom hon bara får gå på föris 25 h i veckan när jag är mammaledig och med min vilda storunge brukar dagarna bli rätt intensiva. Jag vet ingen annan som är lika vild som hon är, hon brås tydligen på mig då jag var likadan som liten enligt mina föräldrar… så jag får tillbaka för gammal ost helt enkelt, haha. 

Det är mycket trots, helt enkelt, och jag har länge försökt hitta råd om hur jag kan hantera MIG SJÄLV när hon trotsar. Säg tex att hon ställer sig i fönsterkarmen och hoppar ner i soffan (för det händer minst en gång per dag), och gör om det gång på gång och slutar inte fastän jag förklarar vänligt men bestämt att hon inte får det för att hon kan ramla och slå sig, försöker avleda genom att fråga om vi ska leka/läsa bok eller vad som. Och hon bara skiter i det och fortsätter hoppa medan hon tittar på mig och skrattar. Då måste jag ju visa att jag menar allvar eftersom det är viktigt att hon slutar göra såna farliga saker, samtidigt får jag inte bli för arg så att hon blir rädd för mig, men jag kan inte heller bara bära ner henne från soffan och ignorera henne för det mår inte barn bra av men jag kan inte heller bara låtsas som ingenting och dutta med henne, måste ju markera att hon inte får. Och där kan jag liksom fastna, när jag inte vet vad jag ska göra och därför gör jag ingenting istället (eller nja, inte så att jag låter henne fortsätta hoppa, haha). Eller så gör jag nåt och grubblar sedan ihjäl mig över om det var rätt eller vad jag borde gjort istället…

Jag känner inte alls att jag är så himla säker på min mammaroll på det viset än och att jag ”kan känna efter med magkänslan vad som är rätt för mig”. Nej. Tänk om rätt för mig innebär fel för henne? Gah, blir tokig på detta. Har beställt tre böcker av Jesper Juul (och Alex Schulmans nya för övrigt!) som kanske kan hjälpa mig på vägen…

Hur som helst! Idag har jag verkligen vinnlagt mig om att ha sjukt mycket tålamod, förebygga förebygga förebygga all trots genom att erbjuda henne att sköta saker själv, bett henne om hjälp med saker för att hon ska få känna sig stor och kapabel, låtit henne bestämma sånt som hon kan bestämma (tex kläder, vad hon vill äta osv) och tagit kontrollen på ett bestämt men oändligt snällt och tålmodigt mammasätt över saker som hon inte kan bestämma (tex att hon ska sova, för det gör hon inte självmant trots att jag ser att hon är jättetrött). Och god damnit vilken bra dag det blev.

På eftermiddagen träffade vi några nya kompisar, Mathilda med barnen Adrian och Celine som också bor här på Värmdö. Storbarnen fann varandra direkt och hade så kul ihop! Och det var härligt för mig att få prata med en vuxen människa om vuxensaker, haha. Bra dag helt enkelt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s