Emilia <3 · Familj & vänner

Kalas och pottningstips


Igår var vi på kalas igen! Denna gång för Liara som fyllde 2, bara 6 dagar efter Emlan. Hennes mamma Isabell är en av de härliga vänner jag träffat genom en mammagrupp jag är med i 😊 Jag minns så väl för två år sedan, den 1 juli då ett gäng preggosar var hemma hos en annan mammavän, Isabella, och åt tårta och firade att Josefin just den dagen fått sin lilla Bo. Isabell hade gått över tiden med Liara medan jag inte hade BF förrän 10 juli, och vi pratade om vem som skulle föda härnäst, inte trodde jag att det skulle bli jag! Men så gick mitt vatten dagen efter och ytterligare en dag senare föddes min lilla Semla. Och ett par dagar senare kom alltså Liara (för övrigt ett namn från spelet Mass Effect, coolt tycker jag!) 😊 kalaset igår var hur som helst mysigt, Johan tog en långpromenad med Stella som somnat i vagnen medan jag och Emilia röjde på kalaset. Allt var gott och sällskapet trevligt som alltid!

Gällande potteriet som flera av er undrat över (hade aldrig trott att det skulle skapa så mycket intresse, men jag har fått mycket respons både av er bloggläsare och vänner. Kul!) så är det lite fram och tillbaka med det. Att kissa på pottan går hur bra som helst och det sköter hon själv. Att bajsa går bra så länge man hinner se att det är på gång och ber henne gå på pottan, men hinner det börja komma så blir hon som helt paralyserad och bara står som en staty. Men det verkar som att de flesta småbarn har lite svårt med just bajset… Speciellt svårt är det på utflykter, de har vi inte bemästrat än. Jag vet inte om det är att hon tycker det är konstigt/läskigt att gå på potta eller toa när vi inte är hemma, men allt som oftast kommer allt i byxorna… Men vi får kämpa på med det, nu har jag bytt ut vår gamla stora potta mot en lite mindre och behändigare (från Babybjörn) så att vi kan ha med den ut. Vi får nöta på! Och det är väl egentligen bästa tipset när det gäller pottning, att bara hålla i och köra på, inte backa tillbaka till blöja utan räkna med att det kommer ordna sig, oavsett om det tar en dag eller en månad. Det tar tid innan nya rutiner sätter sig, så är det bara. 

Ett annat tips är att komma på massor med olika saker att locka dom till pottan med, för det är inte alltid de vill det fastän man VET att de behöver gå och de är vana vid pottan. Vanliga tips är ju att ha böcker och leksaker vid pottan, men det lockar inte riktigt Emlan. Det som funkar är tex paddan (men då kan hon bli så absorberad av den att hon glömmer kissa istället), men det som funkar allra bäst är att hitta på olika saker att säga för att locka. Det är lite olika från gång till gång vad som funkar, ibland är det att tillsammans räkna upp alla som går på potta/toa och inte har blöja eftersom Emilia gärna vill göra som de hon tycker mest om. Tex ”mormor går på toa, och morfar, Nickis osv, ska du göra det du också, du som är en stor tjej?”. Ibland kan man locka med att man ska sitta bredvid henne, att Stella ska sitta bredvid eller att vi ska ”lyssna efter kisset”. För det är alltid kul att sätta ett finger för munnen, säga ”sssccchhhh” och tillsammans lyssna om kisset kommer. Såna småsaker får man hitta på, det är mitt bästa knep. Däremot undviker jag att locka med typ sötsaker eller napp, tänker att då kommer hon kräva det varje gång… 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s