Gravid med Stella

Förlossningen med Stella – del 1

Jag hade ingen som helst aning om att något var på gång innan allting startade, vi hade ju varit och kollat upp minskade fosterrörelser på BB Sophia både på lördagen och söndagen 23 och 24 april, allt såg fint ut men Stella hade verkligen lugnat ner sig (med facit i hand så vilade hon väl förmodligen upp sig inför förlossningen). Jag blev ju till och med undersökt på lördagen och fick höra att min livmodertapp var omogen, bakåtriktad och 3 centimeter lång – då var det alltså inte igång alls. Så tänk på det alla gravidisar som väntar på att föda, från att det inte varit på gång alls så kan det gå jäkligt fort tills det drar igång och bebisen är ute! 🙂

På söndag kväll gick vi och la oss precis som vanligt, allt var som det brukar. Emilia sov i sitt rum och jag och Johan somnade rätt tidigt. Runt 00.30 så vaknade jag av vad jag trodde var förvärkar. Eller, önsketankar om att det skulle vara förvärkar eftersom de knappt gjorde ont än, så jag läste lite bloggar på telefonen i tron att jag snart skulle kunna somna om. Men de tog sig väldigt snabbt och kanske 20 minuter senare väckte jag Johan bara för att säga att jag EVENTUELLT hade riktiga värkar och att han inte skulle åka till jobbet på morgonen utan att kolla av med mig först. Jag fick honom att gå och värma en vetekudde till mig och ge mig två alvedon och tänkte väl att det skulle göra susen, jag trodde fortfarande att jag nog inbillade mig att det var igång, märkligt nog. 

Men det tog inte lång tid innan det började bli ännu jobbigare, smärtan satt liksom framförallt i nedre delen av ryggen och i övre delen av låren, så jag sa att jag ville pröva att duscha varmt (googlade även ”skillnad på värkar och förvärkar” och såg att riktiga värkar blir värre av att man rör på sig medan förvärkar tydligen försvinner då, mina blev värre då jag rörde mig så här någonstans började jag förstå vad som pågick), jag satte mig på golvet i duschen medan Johan satt på toaletten bredvid mig och höll mig sällskap. Smärtan blev bara värre och värre för varje värk, men än var jag inte övertygad om att det var igång. Tills det började sippra ut lite fostervatten… Dock fortfarande så pass lite att vi båda diskuterade om det verkligen var fostervatten det handlade om… till slut förstod vi dock att det verkligen var det eftersom det var vita flagor i det vilket jag minns att det var förra gången också.

Vid det laget var värkarna så pass jobbiga att jag var tvungen att ha fullständig tystnad medan de varade och försöka att bara andas och ”vara tung” genom dom. Det var alltså hög tid att packa det sista i förlossningsväskan och ringa mina föräldrar som skulle komma och ta hand om Emilia. Johan fick ta hand om det praktiska medan jag fokuserade på att klä på mig mellan värkarna och sedan ringa in till BB Sophia. För många är ju själva samtalet till förlossningen lite laddat eftersom att man vet att de lyssnar efter om man får en värk under samtalet och försöker se hur jobbigt man verkar ha det/om det verkligen är dags att komma in, för man vill ju inte bli avvisad med ett ”ta en alvedon och ring tillbaka om det blir värre”… För mig blev det dock inga problem, jag hann bara säga ”Hej jag heter Josefina, kan du vänta lite…” innan jag fick fokusera på att ta en värk haha! Sedan kunde jag meddela sköterskan i luren att jag haft värkar i ca 1,5 timme och att de kom med ca 2-3 minuters mellanrum och fick då till svar att jag var välkommen in på en gång, att de skulle ha ett förlossningsrum redo åt mig. När hon sa det så mimade jag och Johan ”YES!!” till varandra, vi blev så glada att vi slapp bli hänvisade någon annanstans och att vi fick komma in direkt!

IMG_6400Den enda bild jag tog under förlossningen, inte ens Johan hade sinnesnärvaro att ta någon mer bild trist nog… Här hade jag så ont och var rädd inför smärtan som komma skulle. Men ta en snapbild kunde jag i alla fall, haha.

Jag fick på mig kläder och la en handduk i byxorna och direkt därefter så gick vattnet ordentligt, verkligen hela byxorna blev dyngsura – då blev jag faktiskt rätt pepp eftersom det kändes så tydligt då att bebisen verkligen var på väg! Mamma och pappa kom snabbt hem till oss och jag fick ta två värkar medan jag gråtandes kramade mamma innan vi kunde åka iväg. 

I bilen ringde vi till doulan Cecilia som fick kasta sig in i en taxi till BB Sophia. Bilfärden in var ju förjävlig, när man har värkar vill man INTE sitta ned och vara fastspänd och fan vad man hatar minsta lilla gupp i vägen, alltså fy! Men jag försökte att ta värk efter värk genom att bli tung och andas och hela tiden var mitt mantra ”snaaaart är det ööööveeeer, snaaaart är det ööööveeeer”, för att påminna mig om att det snart kommer en paus. Jag förbjöd även Johan att yttra ett enda ord under hela bilfärden, jag ville bara fokusera på att gå in i mig själv. Hela tiden kände jag en smygande panik tränga sig på, en rädsla inför hur ont det skulle komma att göra, men än så länge kunde jag hålla tillbaka den och tvinga mig själv att inte tänka framåt, utan bara försöka vara här och nu.

När vi kom fram följde Johan med mig upp på förlossningsrummet innan han gick iväg för att parkera bilen, jag fick sätta på mig en sjukhusskjorta och direkt krävde jag att få lustgas. Undersköterskan stirrade bara på mig då och inte tog hon fram lustgas, hon bara masserade mig i svanken under värkarna vilket mest irriterade mig eftersom jag verkligen hade hållit ut i väntan på att få den heliga lustgasen…

Fortsättning följer! Om ni är intresserade kan ni även läsa förlossningsberättelsen från förlossningen med Emilia, här är del 1, del 2 och del 3, och även ett inlägg om tiden efter förlossningen 🙂

6 reaktioner till “Förlossningen med Stella – del 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s