Allt och inget

Hej vecka 40…

… En vecka jag aldrig har varit i förut! Emlis föddes i vecka 39 (38+6), och nu är jag i vecka 40 (39+1) och ingen unge verkar vara på väg ut än. Tidigare idag var vi på Sophia och kollade upp minskade fosterrörelser och det visade sig att CTG-kurvan var jättefin men att hon faktiskt inte rörde sig lika mycket som hon borde/brukar, även när vi tittade på ultraljud (nr 6 i ordningen haha) så rörde hon sig inte utan att bli provocerad genom hårt tryck på magen. Läkaren var inte orolig eftersom hon sett att hjärtat slog fint och att bebisen ändå reagerade på provokation, men hon borde rört sig mer spontant också. Så vi skulle komma tillbaka för en ny undersökning under kvällen om hon inte hade börjat härja runt mer av sig själv, men på eftermiddagen kom hon faktiskt igång så vi slipper åka in igen skönt nog! 

Läkaren gjorde även en vaginal undersökning på mig för att kolla av status och det visade sig att livmodertappen ännu är omogen, bakåtriktad och 3 cm lång (vid förlossning så utplånas den ju), så just idag lär det iaf inte bli bebis. Men sen verkar det efter en googling som att det där ändå inte säger så mycket om när förlossningen kommer sätta igång, skulle lika gärna kunna komma igång imorgon som om 3 veckor… Så vi får se!

Jag kan ju inte säga att jag är riktigt lika glad för en ny vecka nu som tidigare i alla fall haha. Nu är dessutom allt bebisrelaterat fixat hemma, spjälsängen står uppbäddad med babynestet och bara väntar på att en bebis ska sova däri, detsamma med liggvagnen, babyskyddet osv. Allt redo för lillsmulan! Framförallt är vi alla här hemma så himla redo för vår nya lilla familjemedlem! Fast fan alltså, jag vet inte om jag är klen, men den vaginala undersökningen fick mig att minnas födslosmärtorna, så jag fick hålla tillbaka lite panik medan jag låg där och spände mig i hela kroppen, knep ihop ögonen och tryckte Johans hand hårt. Kände hur hela kroppen låste sig och jag bara tänkte ”åh nej, åh nej, åh nej, jag dör, jag dör, jag dör vad ooooont!”. Behöver helt klart min doula vid förlossningen tror jag för att lyckas att inte panika…

 Sängplats för en liten person ❤

4 reaktioner till “Hej vecka 40…

 1. Vilken smart liten kudde! Var hittade ni en sån? Måste köpa till hösten när bebisen kommer.

  Och doula har även jag funderat på men det finns (otroligt nog) inte en enda i Umeå vad jag kan se. Har ni träffats många gånger innan förlossningen?

  1. Ja visst är den! Ska tydligen hjälpa till så bebisar inte får platt bakhuvud när de sover på rygg 😊 vi beställde den på Bonti.se innan Emilia föddes men jag tror den finns på rätt många ställen? Candide pandababy heter den iaf! Och så märkligt att det inte skulle finnas doulor i Umeå?? Har du kollat doula.nu? Annars kanske bara en googling funkar 🙂 vi har träffat vår två gånger, först ett möte där vi pratade lite om den tidigare förlossningen, förväntningar inför denna osv, tror det var framförallt för att se om vi kände att vi funkade ihop vilket ju är ett måste om man ska dela en så pass intim situation som en förlossning ihop. Andra mötet var förlossningsförberedande och då berättade hon om förlossningen utifrån ett ”föda utan rädsla-perspektiv” hur allt går till, hur vi ska tänka i olika situationer, vad Johan ska göra och hur allt ska fungera liksom. Kändes väldigt bra och jag tror och hoppas att det kommer underlätta mycket att hon är med! Lovar att berätta hur det var sedan 🙂

   1. Åh, tack för infon!

    Ja jag kan ha läst slarvigt. Ska leta vidare. 🙂

    Jag fick ju ett akut snitt sist och skulle så gärna vilja föda vaginalt denna gången och tänker att en doula skulle vara ett så bra stöd att ha med på vägen.

    Lycka till nu!

   2. Ja jag tror helt och hållet på det här med doula så länge det är en kunnig person som man connectar bra med! Så tror definitivt det är värt att kolla upp 🙂 kram till dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s