Emilia <3

Ny sovrutin

Min telefon har gått sönder, så himla störigt. Inte själva glaset (har exoglas på som skyddar), utan skärmen har liksom hoppat av så att man kan lyfta på den och se in till elektroniken där inne… Vilket även medför att skärmen är helt randig i olika färger, jäääättekul. Jag fick låna en gammal iPhone 5 av min mamma igår men att överföra innehållet från en iPhone 6 som har plats för 64 GB till en med plats för 32 visade sig helt omöjligt tydligen. Speciellt när man har över 4000 bilder och videor på telefonen (ENBART från slutet av graviditeten med Emilia och framåt, blev tvungen att lägga över de tidigare bilderna till datorn) som för övrigt är det viktigaste jag har. Sitter varje dag och scrollar tillbaka på Emilias bebistid! Så jag får suck it up och byta skärmen helt enkelt. Det mest störiga är att prick det här hände i höstas också, så det blir andra lagningen… Hoppas verkligen att iPhone 7 håller bättre, detta har aldrig hänt på någon av mina tidigare iPhones!!

Hur som helst, senaste veckan har vi faktiskt fått en hel del gjort inför bebisens ankomst. I veckan monterade jag ihop duodelen/liggdelen på vår Bugaboo Donkey och i helgen har Johan konverterat spjälsängen till en bedside crib så att vi slapp lägga pengar på en sån, jag har tvättat alla bebiskläder (nya som gamla, tänker att de gamla ändå lär ha varit dammiga), babygym osv. 

Men framförallt i helgen så har vi tagit fighten med att vänja Emlan vid att enbart sova i sin säng. Hon började ju med det på eget initiativ för några månader sedan, men på grund av lathet har hon fått komma över i vår säng efter halva natten eftersom hon vaknar minst 2-3 gånger per natt fortfarande. I perioder har hon också totalvägrat sin säng och gallskrikit om hon inte fått sova i vår säng. Jag läste på lite i ämnet, bland annat på barnakutens blogg, och lyssnade på Barnvagnspromenader där de pratade om det och kom fram till att det förmodligen bara handlar om att hennes hjärna är van vid att vakna si och så många gånger per natt och att då få sova i vår säng, och att hon är van vid att få bestämma vilken säng hon vill sova i. Men dels blir det sjukt mycket sämre sömn för oss alla tre när hon sover i vår säng (5-6 uppvak med skrik per natt mot 1-2 om hon sover i sin säng, och vaknar inte hon så vaknar jag ändå av att hon sparkas, kryper runt osv..) och dels känns det som att hon är så pass stor att det är dags att hon faktiskt sover i sin egen säng hela nätterna. Hon fyller ju snart 2 år ändå. Är också lite rädd att hon ska lägga sig på bebisen när hon kommer och att de två ska störa varandra så att det blir ännu mindre sömn. Därav, projekt sova i egen säng. Så nu har vi en tydlig rutin med napp, välling, nalle, saga (”Kaninen som så gärna ville sova”) som Johan läser för henne i hennes säng vare sig hon vill det eller inte och vaknar hon på natten så går jag eller Johan tillbaka med henne till sin säng och lägger oss bredvid henne och sover där. Det är en bra början (sedan kommer vi gå över till att inte sova bredvid henne utan bara sitta bredvid och klappa henne typ) för redan funkar det mycket mycket bättre än tidigare nattningar som varit KAOS och kunnat ta upp till 2 timmar senaste veckan… Tror hon blir tryggare av att vi bestämmer och håller på det, att det inte är hon som ska bestämma var hon ska sova och när/om hon ska göra det. Vi har ju gjort det för att vara snälla, men har insett att det är fel sorts snällhet som bara gör att hon själv inte vet in eller ut. Tror vi har varit kvar lite i bebistiden med tanken att man inte kan styra en bebis sovrutiner, men hon äääär ju inte bebis längre! Så nu har vi tagit kommandot vilket som sagt funkar mycket bättre. När vi märker att ”sömntåget” börjar gå, då bestämmer vi att det är sovdags och då är rutinen likadan varje kväll. Skönt att vara på banan igen 🙂

  Ems mysiga säng

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s