Gravid med Stella

Vecka 35 – sammanfattning hos barnmorskan

 Livlig tjej där inne!

Idag var det dags för barnmorskan igen så här lagom till jag gick in i vecka 35. Den här gången gjorde vi en sammanfattning över graviditeten, plus även över förra graviditeten och förlossningen. Vi kom fram till att det alltid har gått jättebra både under graviditeterna och förlossningen med Emilia på så sätt att båda bebisarna och jag mått bra (minus vanliga graviditetsbesvär för mig som jag inte känner räknas, det är ju inget udda eller konstigt) men att det som sätter käpparna i hjulen för mig helt enkelt är mina orostankar. Jag har liksom hela tiden en känsla av att det kan gå fel när som helst, väldigt dränerande. Nu är jag ju väldigt nöjd med två barn och kan absolut inte tänka mig fler, men även om jag velat ha fler vet jag faktiskt inte om jag hade orkat med oron i ännu en graviditet, för ännu ett barn. Så pass jobbigt är det. Det blir inte heller lättare av att folk älskar att leverera hemska  nyheter till gravida, om förlossningar som gått fel osv. Det mesta jag hört senaste tiden har jag antingen hört från kollegor/bekanta eller läst på Facebook (även där känns det som det bara delas vidriga saker!?). Hur som helst, förutom det är allt bra typ kom vi fram till. Haha. 

Jag fick även göra ett kort ultraljud där det konstaterades att bebin lagt sig till rätta med huvudet nedåt (yes!) men jag fick också testa blodvärdet (?) igen. Som visade sig inte alls vara bra, jag fick ju höra förra gången att jag hade lite lågt järnvärde och skulle äta niferex. Jag har inte varit jätteduktig på det utan ätit det, ska vi säga… Sporadiskt. Hehe. Men nu var det så lågt (96 och under 100 var tydligen väldigt, väldigt lågt) att jag fick en remiss till labbet där jag ska kolla massa olika värden som folsyra mm. Jag blev också ordinerad att ta två tabletter per dag. Men efter en googling verkar det som att niferex kanske inte är den bästa sorten man kan ta, så istället beställde jag hem den här från greatlife.se. Eftersom jag vet att det märket innebär hög kvalitet. Förhoppningsvis hjälper det mer. I övrigt har jag ingen aning om vad lågt blodvärde/järnvärde innebär riktigt? Om det är farligt för mig eller bebin på något sätt? Jag vågar inte riktigt googla heller, jag är väldigt försiktig med det eftersom det bara brukar öka på oron istället för tvärtom… 

3 reaktioner till “Vecka 35 – sammanfattning hos barnmorskan

  1. Lågt järnvärde gör att syreupptagningsförmågan blir sämre men det är inte livshotande, det brukar mest märkas på att man blir förskräckligt trött och orkeslös. Man har dels järn fritt i blodet (mäts i Hb), dels järndepåer lagrade i kroppen. När Hb-värdet börjar gå ner tyder det på att depåerna sinar. Eftersom man vanligtvis förlorar en del blod i samband med förlossningen är det bra om man inte har för låga järnnivåer. Mitt Hb brukar ligga på runt 150 och gjorde det även när jag var gravid. Dagen efter förlossningen var det nere på 110. Helt okej värde i sig men ett rejält tapp, och det kändes i kroppen. Om du inte får upp värdena till förlossningen ska du be att få järndropp på förlossningen/BB. Det är mycket mer effektivt och biverkningsfritt än järntabletter.

    1. Okej tack för bra info! Jag kände att jag glömde fråga barnmorskan om det där och hon sa det inte själv, hon verkar anta att jag fatta vad hon menar när hon pratar om sånt, övertryck och undertryck och allt möjligt annat som andra säkert känner till men inte jag haha.

  2. Hoppas att du får ett bra avslut på graviditeten och att du sen kan njuta av bebisbubblan utan att oroa dig för mycket ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s