Emilia <3

Succé på föris

  
Det har gått SÅ bra för Emilia på förskolan de senaste dagarna! Det känns som att det lossnat äntligen och hon verkligen har börjat inse att jag inte överger henne där utan att jag eller Johan kommer och hämtar henne. Och tills dess har hon det jättekul på förskolan! Senaste dagarna har hon faktiskt varit GLAD när jag lämnat, hon har direkt sprungit in till sina kompisar och vinkat hejdå innan jag ens ska gå. Så underbart det är för mammahjärtat att höra ”jaaaa Emilia!” från flera av hennes små kompisar när vi kommer för övrigt!? Ett av barnen sa liksom ”hej Emilia” och klappade henne jättefint på kinden! Alltså det värmde så otroligt. Hur som, när jag sagt hejdå och bett om en kram så har hon sprungit fram till mig jätteglad och kramat mig innan hon gått tillbaka till kompisarna. Då går man därifrån med lätta steg kan jag säga! Speciellt när man sen får rapporter om att hon ätit jättebra (trots att det var fisk igår! Vad hände??), sovit bra och bara varit glad och inte velat gå därifrån knappt när någon av oss hämtat. Tänk att det kan kännas så här bra! En månad tog det tydligen för henne att verkligen bli van vid hela förskolegrejen. Och orden, de blir fler och fler för varje dag som går! Hon har börjat med vissa treordsmeningar, tex ”pappa är här” och allt mer av hennes ”babbel” (för babblar gör hon hela tiden) blir mer förståeligt. Helt plötsligt kan hon både säga klättra helt klockrent (betyder att hon vill klättra på våra sängbord upp i sängen…), mössa, jacka, vantar, skor… Mormor har hon sagt förut enstaka gånger men mest sagt mamma till henne, men nu är det ”momo” för hela slanten. Och ”moppa” för morfar. Tror de blir väldigt glada av att få höra det 🙂 ja det är mycket som händer helt enkelt, varje dag är spännande! 

  
Vi har börjat med att dricka smoothie varje morgon, fortfarande är Em dålig på att äta grönsaker så jag kom på det smarta att blanda i alla nyttigheter hon inte äter annars i en god smoothie! Så varje morgon mixar vi ihop turkisk yoghurt, havremjölk, babyspenat, avokado, äppeljuice och frysta bär/frukter    Och Emilia slukar det, som synes 😛 det är dock viktigt att bara ge henne små slurkar i hennes mugg, halva nöjet för henne är nämligen att få säga ”mea mea!” och få muggen påfylld igen. Fyller man på för mycket blir hon uttråkad och ointresserad haha… Det är en precis vetenskap att mata henne 😉 är så himla nöjd med frukostarna nu i alla fall, att hon smaskar i sig nyttigheter! Så himla bra! Har även funderat på att börja ge henne probiotika i smoothien, har läst en del om att det ska boosta immunförsvaret och minska risken för att hon drar på sig alla förskolesjukor (grymt rädd för magsjuka!), och att de ska gå över snabbare och vara lindrigare än annars. Värt att testa!

9 reaktioner till “Succé på föris

 1. Skönt att det går bra med förskolan!

  Vi har gett probiotikadroppar sen födseln. Jag akutsnittades och googlade mig till att det är bra för immunförsvaret särskilt för snittade barn då de missar vissa bakterier. I många andra länder ges det på rutin direkt på BB men i Sverige är det tyvärr inte så. Tyskland är exempelvis väldigt mycket bättre på att se till helheten och har kommit mycket längre gällande snittade mammor. Vid akuta snitt (som ofta är väldigt psykiskt jobbiga för mammorna) får man även göra en procedur med barnet efter födseln i ett badkar (som för att få en känsla av en ”riktig” födsel) samt får bra psykologhjälp efteråt. Själv fick jag vänta 5 månader på att få träffa en aurorabarnmorska som tyvärr inte hjälpte särskilt mycket. 5 månader av att känna sig som en misslyckad kvinna som inte kunde föda barn osv. Nej fy.

  Oj, förlåt blev en helt annan grej här. Men i alla fall – probiotika tror jag på. Vår dotter har inte varit sjuk särskilt många gånger ännu, trots snittet. 🙂 Gillar även smoothierutinen – ska också testa det!

  1. Ja jag har också läst att det är bra för smittade barn, även för prematurer verkar det väldigt gynnsamt! Så då borde det ju vara bra för övriga barn också tänker jag. Var ju hur mycket positiva effekter som helst!? Köpte faktiskt hem probiotika till oss båda, det skulle väl vara minst 10-12 stammar av bakterier och minst 1 miljard st, så jag köpte från innate med 14 stammar och 5 miljarder bakterier till Em och 20 miljarder till mig och Johan. Hoppas att det ska hjälpa lite 😊 så märkligt att det dröjde så lång tid innan du fick träffa psykolog för övrigt, det borde ju direkt dra igång en hjälpprocess om något hänt! Men kvinnovården är ju verkligen inte prio, det blir bara tydligare och tydligare… 🙄

   1. Oj, ja man kanske ska börja själv också! Visste inte att det fanns för vuxna. 🙂

    Ja, fick bara träffa en aurorabarnmorska och ingen psykolog. Blev dock lovad bra psykologhjälp när jag låg och skrek att jag vägrar snittas typ timmen innan de tvingade mig, men det blev inget. Synd.

    Tycker du gör helt rätt som ska föda på BB Sophia. Hade jag också valt om jag bott i Stockholm. De verkar så bra!

    Själv har jag nog aldrig känt mig så mycket som en i mängden och blivit så uppstressad av personalen som när jag födde barn här i Umeå. Hade även valt bort studenter/praktikanter osv men blev gång på gång nästan övertalad av personalen att ta emot några såna. Helt galet.

   2. Usch så obehagligt, just när man föder barn (oavsett hur) så är man ju i en väldigt utsatt situation och behöver bara lugn och ro runt omkring sig och inte bli tjatad på om att nån praktikant ska vara med osv, det ska ju vara upp till en själv! Jag har några vänner som fött barn på Umeå sjukhus och de verkar ha haft det hyfsat i alla fall, men en av dom fick inte ha sin sambo kvar över natten och så. För mig är det galet, klart ens partner ska vara med när bebin kommit!? Då behöver man ju hjälp och stöd att ta hand om bebisen, man är ju slutkörd som det är… Hoppas verkligen att jag får föda på BB Sophia, att jag inte blir hänvisad någon annanstans. Där var det så otroligt lugnt och trevligt 🙂

   3. Verkligen. Man är ju så utsatt. Glömde skriva (ser att det låter konstigt när jag skrev att jag blev snittad) men jag hade alltså en vanlig förlossning med starka hemska värkar varannan minut i ett dygn tills jag var öppen 10 cm osv men bebisen kom aldrig nedanför den där kanten så jag fick inte krysta ut henne, men ville. Ja, i alla fall – under den perioden med all smärta ville man ju helst slippa argumentera om praktikanter ;).

   4. Helt klart! Hoppas att alla upprop av kvinnor, barnmorskor osv faktiskt gör att någon tar tag i förlossningsvården i hela Sverige, det behöver ju regleras och in med mer resurser på något sätt. Det ska vara den tryggaste, minst stressfyllda miljön med barnmorskor som har tid för en och inte måste springa mellan förlossningar och bli utbrända på kuppen.

 2. E har bara haft förkylningar hittills i sitt liv, men jag räknar ju med mycket mer nu på förskolan, typ magsjuka. Fy fan för det alltså, orkar inte! Så allt som kan förebygga testar jag glatt 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s