Emilia <3 · Mina tankar

Grejen med julkalender

  
Ja, det här med julkalender är ju nåt att ta ställning till. Jag såg att fina Josefin tagit upp frågan i sin blogg och jag hade också tänkt göra det så jag hakar på henne helt enkelt, helt ooriginellt 🙂 

Julkalender verkar vara ett projekt som Johan inte funderat i princip överhuvudtaget på, så det har ålagt mig att göra det istället, och det tog mig TYP två sekunder att bestämma att vi struntar i det detta år när E inte ens är 1,5 år. Helt enkelt för att hon ändå inte förstår vitsen med det eller vad det ska vara till för, och för mig är det viktigt med hela grunden – det är inte bara prylar/presenter som poppar upp utan anledning varje dag utan det finns en supermysig och fin anledning till det liksom. Och precis som hon inte tycker att julkalendern på TV är nåt som är värt att ha i år (hon tjatar om att få se på Nalle Puh eller Alfons medan jag och Johan hyssjar och sitter som ljus framför TV:n haha) så tror jag på samma sätt att grejen med paketkalender eller annat skulle gå henne rakt förbi. DOCK köpte min mamma kalendern tillhörande TV-programmet, så den öppnar åtminstone jag med vördnad, med en mindre intresserad E bredvid mig haha. 

För övrigt tänker jag på hela grejen med paketkalender, det verkar vara nåt alla fick som små?? Jag tror att jag och min bror fick det men det är inget jag själv minns. Men min högst personliga åsikt om paketkalendrar är att det är något jag inte riktigt kan se poängen med, jag TROR att det bottnar i min ”fobi” för småpryttlar (minimalist javisst!), jag ser framför mig hur 48 (med två barn alltså) små plastfigurer, studsbollar och andra grejer leks med i tio minuter innan det samlas på hög år efter år bara. Tänker också att det blir så överflödigt med presenter varje dag och sen en hög till på julafton? (med reservation för att jag kanske får ändra mig om några år när det extremt viktiga argumentet ”AAAAALLA ANDRA FÅR JU!” kommer flygande haha). Det jag däremot blev väldigt inspirerad av var en bekant som istället gjort en aktivitetskalender, så varje dag får hennes barn öppna en lapp (kan man ju också slå in i paket tänker jag?), där det står en aktivitet av typen baka pepparkakor, åka på äventyrsbad, bygga pepparkakshus, äta picknickmiddag osv osv som man gör den dagen. Och så kanske lite godis i paketen på lördagar tex. Tyckte det lät så himla roligt och spännande, definitivt nåt som barnen skulle uppskatta. Så det ska jag nog försöka införa, kanske från och med nästa år om Em verkar stor nog för det då 🙂 

4 reaktioner till “Grejen med julkalender

  1. Jag tänker att man, om man vill, kan ha en adventskalender med fyra paket. Ett för varje adventssöndag, med exempelvis böcker. Böcker kan man inte få för mycket av. Eller upplevelser då. Jag har nog inte fantasi för att komma på 24 st 😀

    I år har jag köpt pixiboksadventskalendern men H är ju egentligen för liten för att förstå grejen. Det är väl en aning överdrivet med 24 nya böcker på en månad men hälften är förmodligen uppätna innan nyår 😀

    1. Ja det var ju också en idé faktiskt, och böcker är ju alltid bra att ha som du säger! Så jag tycker även pixikalendern är en mycket bättre idé än en kalender med små leksaker i, pixiböcker är ju jättekul 😊 men jag märker bara nu när vi ska öppna tv-julkalendern hur sur Emilia blir när hon bara får öppna en lucka och sen lägga undan kalendern igen… Dvs, fattar inte grejen med en per dag. Så då känns det bra att satsa på nästa år istället, tror det kommer vara att skillnad! 🙂

  2. Hej, jag hade inte massa paket när jag var liten utan en refig klapp på julen och det var nog då. Kommer nog inte börja införa det föt mina barn heller. Är oxå minimalist 😉 men varje advent aktivitet/ bok låter dock riktigt kul. Det skulle ja lätt haka på. Annars blir det som du säger massa småsaker överallt x 2 med två småtisar.

    1. Ja men jag tror det med! Och jag skulle helst undvika att det blir viktigt med hur MÅNGA paket barnen får, för dem alltså, utan att det ska vara VAD man får istället… Om jag skulle få bestämma alltså 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s