Allt och inget

Recept på bästa blåbärspajen

  
Ingredienser:

Mördeg:
125 g mandelmassa
1 krm salt
125 g smör
1 ägg
3 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
3 dl strösocker
3 ägg
1 dl mandel
3 bittermandlar
375 g kesella
3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
275 g frysta blåbär
rivet skal av 1 citron

Kardemummacrème:
1 1/2 dl crème fraîche
1 1/2 dl matlagningsyoghurt
2 msk florsocker
1 tsk malen kardemumma

Gör så här:
Börja med mördegen. Lägg mandelmassan och saltet i en matberedare, mixa tills massan blivit smidig, tillsätt därefter smöret i små portioner. Häll i ägget och till sist mjölet. Var noga med att inte överarbeta degen när mjölet är tillsatt. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i minst 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg degen på en lätt mjölad arbetsbänk och kavla ut den så att den blir 2 mm tjock. Fodra pajformen med degen, var noga med att trycka till kanterna så att det inte blir någon luft mellan degen och formen. Ställ i frysen i 10 minuter. Ta formen direkt från frysen till ugnen och baka tills pajskalet är gyllene. Det tar 12-13 minuter. Därefter gör du fyllningen. Vispa sockret och äggen tills de vitnar och sockret har lösts. Hacka mandlarna fint. Blanda snabbt ihop äggvispet med den hackade mandeln, kesella, mjöl och bakpulver. Rör ner blåbären och citronskalet. Häll upp fyllningen i det förbakade pajskalet och baka i ytterligare ca 30 minuter i samma ugnsvärme (för mig tog det dock 1 timme innan fyllningen hade stannat ordentligt…). För att göra kardemummacrèmen, lägg crème fraîche och matlagningsyoghurt i ett kaffefilter tills vasslen runnit bort och blandningen blivit fast. Det tar 30-40 minuter. Lägg ”osten” i en skål och blanda i florsocker och kardemumma. Servera pajen tillsammans med en klick kardemummacrème! Njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s