Emilia <3

Vi får sluta med välling…

Gud vad jag längtar tills det blir morgon.  Klockan är 03:50 och jag har varit vaken sedan 01 ungefär och då hade jag bara sovit någon timme… Verkar ha fått restless legs just i natt nämligen??? Speciellt innan jag somnade bara kröp det i benen på ett obehagligt sätt och till slut var jag tvungen att gå upp och gå för att bli av med lite obehag… Mm, helt normalt. Eh. Emlan har lite feber och vaknar upp och gnäller till emellanåt men oavsett är jag sjukt stressad i kroppen. Vill bara att det ska bli morgon så jag kan få komma igång och göra saker. Vad som helst. Vill inte bara ligga här. Jag kan tyvärr inte gå upp och hitta på något just nu eftersom Emilia parkerat sitt huvud på min mage och verkar sova rätt gott där. Haha.

Jag har i alla fall spenderat natten på ett produktivt sätt, har förutom att ha klickat hem en tandblekningspenna på Let’s Deal (haha) googlat massor om att kräkas av välling, studerat ingredienslistor för att hitta någon bov, läst om gastroesofagal refluxsjukdom (problem med sura uppstötningar och kräkningar) och så vidare. Känner igen en hel del av deN sjukdomen hos Emilia – matvägran, dålig viktuppgång, mycket kräks, rapar och sura uppstötningar som låter som att hon får upp kräks men så kommer det inget, allmän gnällighet (som alltså skulle kunna bero på sura uppstötningar)…. Och det är svårt att bena ut vad det kan bero på, antingen omogen magmun, mjölken (som ju koncentreras i vällingen hon dricker, annars får hon ju väldigt lite mjölkprodukter än) som även är slembildande och kan hänga ihop med att hon ofta har slemhosta, själva komjölksproteinet eller stärkelse. Herregud, var ska jag börja nu då? Jag tror faktiskt vi testar att inte ge välling på ett par dagar för att se om kräket upphör. I så fall får vi strunta i välling helt enkelt (vad kan man ge istället som är mysigt och snabbt och enkelt att ta med?) och annars vet jag inte riktigt… Avvakta tills hon blir 1 år? Det är ju den magiska gränsen då allt ska ha ordnat upp sig med mage och tarmar och även trånga tårkanaler som Emlan har på ena ögat haha. Sjukt ändå att för några månader sedan var jag helt övertygad om att välling var skit och fattade inte ens varför eller när man skulle ge det och nu fattar jag inte vad vi ska göra utan det? Haha. 

12 reaktioner till “Vi får sluta med välling…

 1. Hej vet hur det är man googlar o funderar också oroar man sig. 😦 är likadan. Vår son har också kräkts en del under sina nio månader. Har aldrig gett honom välling. Han får gröt o älskar det. Så det hade jag gett om det funkar för er. Lite krångligare att ta med sig men har man bara med varmvatten o pulvret så är det ju inte så krångligt igentligen. O något att äta ur med såklart 🙂 på natten kan ni ju ge ersättning? Nan 2 fick vår son på slutet den är för när dem bara behöver lite tillägg. Vår son äter inte på natten längre dock. Är inte lätt. Man vill ju bara att det ska funka. Men kommer säkert att lösa sig. Kram o tack för en trevlig blogg 🙂

  1. Hej! Gröt hade funkat bra förutom att Emilia vägrar bli matad numera haha… Och det är ju rätt svårt att äta själv. Ersättning har hon aldrig fått så det känns inte som nån poäng att introducera det nu, hon behöver det ju inte för näringens skull liksom 🙂 tror vi helt enkelt får lägga av med mat som tröst och bara ge napp och snuttefilt istället. Men tack ändå för tips! Kram och tack för att du läser!

 2. Jag har tips på en privat allergiläkare för barn som tar emot utan remiss ifall du vill kolla upp ev födoämnesallergi. Vi fick tipset av bvc att ringa dit då dottern hade ungefär samma symptom som Emlan fast också blod i avföringen (kom efter vi börjat med smakportioner). Dottern pricktestades för mjölkprotein, ägg, vete och havre. Hon reagerade på mjölkprotein så vi fick en speciell ersättning på recept och ska inte låta henne äta något med mjölk. Vi har nu en piggare och gladare bebis som tjockar på sig bra (upp 500 g på 2 veckor vid 7 mån ålder, så snabbt har hon aldrig ökat tidigare).

 3. Usch jobbigt när de kräks. Min äldsta gjorde det av och till fram till 2 års ålder. Värst första året. Han klarade inte av att få i sig mycket föda snabbt som vid flaskmatning så efter mycket funderande tog vi bort alla flaskor rakt av.

  Han fick gröt plus macka morgon och kväll. Mackan åt han själv och gröten slevade vi in (när vi fick för den lille herr ). I land gjorde jag stora lass pannkisar som jag tog fram ur frysen plus bär. Ägg går oxå bra att äta själv

  Min yngsta har aldrig fått välling utan vid 1 års ålder när jag slutade amma gick vi rätt på gröt, smoothie pannkisar, ägg mackor, grönsaker, keso, skinka, ostbitar

  Har aldrig direkt saknat välli gen även om den visst var ganska smidig och mysig.. Men man vänjer sig himla fort

  Lycka till

  1. Bra grejer du kom på! Det är det svåraste tycker jag, att komma på vad man ska ge istället… Nu kör vi mjölkfritt och försöker minska på glutenet för Emlan för att se om hon mår bättre av det. Men liksom, vad ska man ge henne då?? Bananpannkakor på ägg och banan (och pulver på tunnpaltbröd och nyponskalsmjöl som är järn- och C-vitaminrikt för att öka på lite nyttigheter). Majskrokar är bara majs och rapsolja. Men sen då?? Mycket Google nu hehe…

   1. Hmm ja lurigt
    Samtidigt är det inte säkert att hon ör vare sig känslig för gluten, laktos eller mjölkprotein. Är hon gliteintolerant är det dock ganska allvarligt. kan vara bra ändå att kolla upp tänker jag, behövs bara ett blodprov. Laktosintolerant är aldrig snå barn förutom i extremt få fall. Mjölkprotein kan barn vara allegiska emot.

    Uteslut inte allt samtidigt utan en grej i taget i minst 3 veckor annars har ni ingen aning om vad hpn reagerar på.

    Tänk på att det oxå kan vara mängden och hastigheten.. Alla barn klarar inte en full flaska välling som äts på några minuter.. En tallrik gröt kan ta 10-15 min att äta medan en stor fladka välling kan ätas upp på 2 minuter..

    Jag hade absolut slutat med vällingen omedelbart i din sits först och främst men inte uteslitit annan kost. Om hon fortsätter att kräkas även efter det hade jag som sagt var tagit en grej i taget och uteslutit.

    Nyttiga pannkakor kan du göra på bovetemjöl istället för vetenjöl. En tsk mandelmjöl, havremjölk och kokosfett. På pannkakorna kan du kanske ta lite bär, kokosflingor, grädde eller varför onte ost och skinka.

    Havregryn är glutenfria så du kan tex göra det fast i stekt form så lan hon lätt äta gröten/kalan själv

    Dom där maksbågarna tyar väldigt dåligt så dom är jag skälv inte så positiv till

    Något som båda mina boys älskar är att få blandade frysta bär i en skål ihoprört med turkist uogurt och en udd vaniljpulver (glass tycker dom att det smakar)

   2. Nej jag tänkte på det också, att det kan vara för stora hål i nappen och att hon får i sig det för snabbt eller att det helt enkelt blir för mycket… Men tänkte ändå att det är bäst att kolla upp allergi så man inte ger henne nåt hon inte mår bra av omedvetet 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s