Emilia <3 · Resor

Att resa med bebi

Jag fick en fråga från Matilda här i kommentarerna om jag kunde ge lite tips för att resa med bebis, och självklart kan jag det! Jag har rest med Emilia två gånger, när hon var 4 månader flög vi upp till Umeå och så nu vid 9 månader till Aruba. Båda gångerna gick det hur bra som helst, jag var jättenervös men det hade jag inte behövt vara faktiskt. Man ska komma ihåg att det antagligen är lättare ju yngre bebisen är, vid första resan när Em var 4 månader var det inga problem överhuvudtaget eftersom hon var så liten och somnade snällt i min famn efter lite amning. Nu med en 9-månaders var det lite mer pyssel eftersom hon kräver underhållning på ett helt annat sätt, hon vill inte bara sitta i knäet utan vara nere på golvet och röja. Men det går det med! Här är mina tips för att resa med bebis, tog även hjälp av min vän Johanna som åkte ensam med sin 1-åriga son till USA för ett par månader sedan!
– FLYGRESAN. Största problemet var att sitta still med bälte i start och landning, samt ibland att sova när det lät så himla mycket från flygplanet och människorna (men mitt barn verkar vara oerhört mycket mer ljudkänslig än många andra bebisar?) men annars var det inga problem! Nu hade vi väldigt bra platser med bra utrymme framför oss så att Em kunde spralla på golvet utan problem, det är ett hett tips om man har en lite större bebis. Ett annat tips, om man har en ljudkänslig unge som jag, är hörselskydd för barn! Det använde vi även när hon sov i vagnen ute på restauranger 🙂 Om man flyger länge blir det väldigt torrt i näsan vilket är lite jobbigt, där är nässpray bra att ha med, (de är dock från 1 år tror jag?). Johannas tips är: att packa smart handbagage, gärna ryggsäck så man har händerna fria. Ha med plockmat, typ russin och kex. Man kan även ta med många olika leksaker som man inte blir alltför ledsen över om de kommer bort. Ta med underlag/liten handduk för att kunna byta blöja på planet. Även bärsele är guld värt att ha med om skumpning behövs (det hade vi, jätteskönt)! Låt barnen springa av sig ordentligt innan ombordgående. Ofta frågar flygvärdinnorna om man vill gå på först men om barnet är vaken och pigg kan det vara skönt att leka så länge det går innan avgång, det är ganska lång tid att vänta annars om man går på först. Ha tålamod och ett glatt humör så går det finfint!
   
Härjar i utrymmet framför våra ben 

 Plats för både lek och sömn

TIDSOMSTÄLLNINGEN. Det var nog det jag var mest nervös över, att Emilias sovtider skulle bli helt uppfuckat när vi hamnade 6 timmar bakåt på dygnet. Men det var inga som helst problem! Tror det gick så bra mycket för att vi flög på dagen när Em ändå skulle vara vaken och när vi väl var framme, hade hämtat bagage, åkt med transferbuss, checkat in på hotellet osv så var klockan mycket, när hon väl fick lägga sig i sin spjälsäng på hotellet var kl 03 i Sverige… Sååå trött var hon efter den dagen! Så för Em blev det helt naturligt att sova den natten med bara sina vanliga uppvaknanden eftersom hon var så slut i rutan. Hon ställde om sig själv kan man säga!
– PACKNINGEN. Hade mycket huvudbry om det. Packade vi rätt saker? Svaret blir väl nja. Varför tog vi med 3 pyjamasar!? Ungen är ju svinvarm och svettig och sover bäst i bara blöja! Dessutom undrar jag hur jag tänkte när jag bara packade 10 klänningar, 1 jumpsuit, 1 par shorts och flera långbyxor till na för 2 veckor?? Långbyxorna kunde vi skippat (förutom ett par till flygresorna), vi hade behövt fler shorts att ha under korta klänningar för att inte tala om att antalet klänningar/jumpsuits var alldeles för få. Hon som smutsar ner sig så mycket, kladdar och spiller. Hade behövt ett antal outfits till… I alla fall till måltiderna på restaurangerna. I övrigt är hon antingen naken, i bara blöjan eller i sin UV-dräkt. Tipset här är i alla fall att fylla en liten plastflaska med galltvål och ta med, samt en sån disksvamp. Galltvål är bäst när det kommer till fläckar och så kan man tvätta allt lite eftersom liksom 🙂
   

  

– MATEN. Vi hade med gröt, burkar, klämmisar, majskrokar, havrevälling och  även majsvälling utifall Em skulle bli lös i magen, majs är ju stoppande. I efterhand kan vi konstatera att vi hade behövt ta med 0,0 av de grejerna. Okej,majskrokarna kom till användning men typ första dagen på Aruba bestämde sig Em för att hon absolut inte skulle bli matad längre. Vi försökte och försökte med allt vi hade men hon knep bara igen munnen. Så det vi fick göra var att plocka ihop saker på buffén och ge henne. Hon hade dock inte fått alls samma ätvana som nu så även då hamnade det mesta på golvet. Därav fick hon äta vad fan hon ville för att hon åtminstone skulle få i sig NÅGONTING. Vilket kan sammanfattas som bröstmjölk, pommes frites och jordgubbsslush. Ja. MEN, även om hon hade gått med på att bli matad var det onödigt att fylla resväskan med massor av burkar och klämmisar för en kvarts promenad ifrån hotellet fanns en amerikansk superstor mataffär som hade allt man kan tänka sig i barnväg! Så det blir tipset här, kolla upp om det finns mataffärer dit du ska åka och handla där om möjligt. Det var lite dyrare i Sverige men inte mycket. Annars tipsade Sofia om Kit4kids också som levererar barnmat direkt till hotellet! 
– BARNVAGNEN. I efterhand kan jag säga att inhandlandet av resevagn var totalt onödig. Visst var det skönt att den lätt fälls ihop och har ett smidigt handtag och transportbag. Men det var i princip det! Hon vägrade att sitta i vagnen annat än på kvällarna på restauranger och då hade vi skumpat till sömns i bärselen. Och alla andra hade med sina vanliga vagnar dit. Så, epic fail eller vad man nu ska säga. Det funkar lika bra med din vanliga vagn helt enkelt.
Sover på Hard Rock café  
Men så här såg det ut 99,9% av tiden…
– VÄRME OCH SOL. På Aruba var det väldigt varmt, över 30 grader och supersoligt mesta tiden. I början av semestern var jag livrädd för minsta strimma med direkt solljus på Em, hon fick bara vara i skuggan i klädd full mundering med UV-dräkt, UV-keps som täcker nacken och badskor (tips tips!) förutom korta blixtsnabba badningar i någon minut. Sen blev jag lite mer laid back, speciellt när man såg hur ännu mer laid back många andra var. Ungarna sprang runt i bara badblöja medan vi svenskar klädde ungarna från topp till tå! Så, i skuggan funkar badblöja eller att ungen helt enkelt är naken, men i solljus ska munderingen vara på tycker jag. Under andra halvan av semestern badade vi längre och kunde sitta i strandkanten och bygga sandslott och göra vallgravar i alla fall i 20 minuter utan problem! Jag var dock jättenoga med att hon skulle dricka mycket vätska. Inga uttorkade bebisar här, tack! Em själv älskade värmen! Hon tyckte först att det var jättemärkligt med gräs och sand och leguanerna som gick omkring fritt överallt. Och när vi gick ner till havet och såg alla vågorna så kved hon lite av rädsla de första gångerna och ville upp på stranden igen. Men bara efter några dagar har hon lärt sig älska havet, hon är som en spratteldocka i vattnet, viftar med armar och ben och skrattar så mycket. Härlig utveckling tycker vi såklart. Jag och Johan vill helst bada hela tiden själva så det vore tråkigt om vår dotter var badkruka haha. Dessutom var det perfekt att öva på att stå och gå själv i gräset utanför vår uteplats, hon kan stå länge själv IBLAND, typ 5-10 sekunder utan att hon håller i sig. Och 1 steg själv har hon tagit. Undrar när hon faktiskt börjar kunna ta flera steg själv mer stadigt?
– RESESÄLLSKAP. Jag rekommenderar starkt att resa med andra personer, i vårt fall åkte vi med Emlans mormor, morfar, moster och morbror. Tack vare att de hjälpte till med Emilia kunde jag och Johan också få egentid och bada i havet eller promenera själva på stranden. En dag hyrde även jag, Johan, min bror Hampus och hans flickvän Nicole bil och åkte runt på ön och då hade mamma och papp hand om Emilia! Men bara att få hjälp att roa E så vi inte måste göra det hela, hela tiden själva var guld värt! Fast såklart blev det mycket häng i skuggan för oss, vi blev inte alls lika bruna som Hampus och Nicole 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s