Emilia <3

Sluta amma, börja äta!

 Fick en fråga från Nathalie om hur det går att sluta amma (så kul med kommentarer och frågor, svarar så gärna!). Och svaret är enkelt, det går inte alls just nu haha. Emilia är fruktansvärt dålig på att äta vanlig mat, det blev extra tydligt på Aruba. Vi har hamnat i ett dödläge där hon absolut inte vill bli matad med burkmat, gröt eller klämmis eller vad som helst, men heller inte fixar att äta ordentligt själv utan att spotta ut maten och leka med den. Hon vill liksom smaka men sen spotta ut och känna på matbiten med fingrarna istället för att svälja. Det är ett av mina och Johans största irritationsmoment i vardagen, vi blir tokiga på henne när hon inte vill äta mat!  Amma gör hon dock rikligt, så därför tror jag att det är där problemet ligger. Jag hade slutat amma på dagtid men under utlandssemestern och nu när hon varit sjuk så tillämpade jag ju fri amning för att få i henne så mycket vätska som möjligt. Jag tror fortfarande att enda sättet att råda bot på hennes dåliga ätande är att sluta amma så att hon inte har något annat val än att äta riktig mat och jag vill ju sluta amma själv också så imorgon är det dags att sluta på dagtid igen (nattamningen får bli nästa problem att lösa). 

Planen som vi kommit fram till i samråd med vår BVC-sköterska är: sluta helt med burkmat, klämmisar och allt som kräver att vi matar henne. Hon spottar bara ut det numera, det är inte ens någon idé att försöka längre. Vi ska också sluta amma helt på dagtid. Istället ska hon få äta vår mat, allt vi äter ska hon få äta i en anpassad version – utan salt och i greppvänlig form (idag fick hon tex smaka blodpudding som jag skurit i små avlånga bitar, då åt hon faktiskt flera stycken!) Det kan komma att ta tid innan hon får i sig ordentligt och att inte det mesta hamnar på golvet men vi får ha is i magen helt enkelt. Äter hon inte så äter hon inte, då får vi försöka senare. Dessutom ska vi inte mata henne varannan timme så fort hon gnäller i rädsla för att hon eventuellt är hungrig. Klart hon inte äter ordentligt med mat när hon är mätt på majskrokar liksom!? Var 3/4 timme räcker! Så ser planen alltså ut. Vi börjar redan imorgon, första gisslet är bara vad hon ska få till frukost… Min sega hjärna fattar inte vad man kan äta förutom gröt på morgonen verkar det som haha. 

 En god och näringsrik måltid bestående av lax, bulgur och tsatsiki kärleksfullt tillagad till min lilla dotter. Tacken? Mat över hela köket men ej i bebismagen…

19 reaktioner till “Sluta amma, börja äta!

 1. Nääää vad tråkigt! Hur är det, ammar hok mycket på natten? Ebba (min dotter) sitter bokstavligt talat fast i bröstet på natten, så för min del så tror jag det är därför hon äter så lite på dagen – att hon helt enkelt är mätt! Så, nästa helg ska vi dra igår projekt sluta nattamma. Känns skitläskigt men samtidigt skönt. Vill gärna fortsätta amma lite på dagtid några månader till, helst till 1 år iallafall, kanske längre. Om det går. 2-4 ggr känns ok, men går det inte så hellre inte alls än massor.
  Idag har hon tack och lov ätit bättre! Ang frukost så brukar jag ge henne ”smoothie” nästan alltid. Proppar den med nyttigheter så hon får i sig maximal näring på de få tuggor hon äter. Har gjort egen frukpuré, brukar variera men just nu har vi päron/svart vinbär/torkad aprikos/banan. Tar 2-3 iskuber fruktpuré, 1 iskub kokosmjölk, 1 tsk kokosolja, 1 tsk mixade pumpakärnor och 1 msk grötmix. Jag gör egen gröt på havregryn/hirsgryn så därför tar jag pumpakärnor (järn), funkar säkert med köpegrötpulver med! Hon älskar det! Gröt hatar hon annars. Ibland får hon mosad banan med turkisk yoghurt också, eller mosad avokado och banan. Äggröra med avokado funkar också ibland. Bananplättar brukar jag ge till mellis ibland, det gillar hon att plocka med själv. Funkar ju till frukost med.
  Är ett himla gissel det här med mat alltså! Man är ju så rädd att dom inte får i sig tillräckligt. Samtidigt så försöker jag tänka att ”food before one is just for fun” och att bröstmjölk/ersättning ”ska” egentligen vara huvudfödan upp till 1 år enligt WHO och Livsmedelsverket. Men vad hjälper det när stressen kommer liksom..
  Hoppas det släpper för er snart och att hon börjar äta mer snart!

  1. Det är samma här, vet inte hur många gånger per natt jag ammar… Det är ju det snabbaste och enklaste för alla inblandade så vi får maximalt med sömn haha. Man Är ju också rädd att de är hungriga liksom? Fick tipset av en kompis att väcka barnet vid 00 och ge välling/ersättning för när barnet sen vaknar på natten så vet man att de inte är hungriga i alla fall och kan försöka söva om på annat sätt… Kan vara värt att testa tänkte jag 😊 frukostarna lät jättegoda, men det kräver nästan att ni matar henne? Vi får ju inte det längre sen nån månad tillbaka, så måste hitta mat hon kan äta själv… Funderar på bananpannkaka och grötpinnar tex! Hoppas båda småtrollen börjar äta mer snart hur som helst 😊

 2. Jag tyckte också det vad svårt att veta vad jag skulle ge Elise för frukost när gröten var slut men jag gjorde det enkelt och kokade ett ägg, en smörgås med smör på skuren i tärningar och så gjorde jag små kuber av ost. Allt fick hon sitta och pilla med själv och hon åt jättebra. En annan gång när hon inte blev mätt på gröten så fick hon en halv potatis också haha. De vet ju inte vad man ”egentligen” äter eller inte äter till frukost så det gick hur bra som helst!
  Lycka till med att sluta amma på dagtid, vi ses nästa vecka. 🙂

 3. Låter som en bra plan, heja heja

  Vanliga mackor med vanliga pålägg, ost skinka leverpastej och en massa grönsaker typ små tomatbitar avokade gurk och morotsstänger. Mjölk i pipmugg och kiwibitar till dessert. Enkelt nyttigt och bebin kan äta det själv 🙂

  1. Jag har inte gett så mycket typ gurka och så för att hon ändå bara spottar ut det, men jag borde såklart ge henne det ändå. Till slut borde hon ju börja äta grönsaker! 😊 bra tips!

 4. Hej! Hoppas att det löser sig med maten snart för er, för det första! För det andra vill jag fråga dig, snälla kan du ge mig lite tips hur man förbereder sig för att flyga med en bebis. Min dotter kommer vara 6 månader när vi flyger, och jag ska flyga själv! Hjälp 😳 hela vägen till Kanarieöarna och är såååå nervös. Har liksom väntat på att du ska komma hem så jag kan fråga dig haha☺️
  Som sagt, hoppas det löser sig med maten och TACK snälla om du vill hjälpa med lite tips!!
  Massa kramar

  1. Hej! Absolut, jag håller faktiskt på att knåpa ihop ett resa med bebis-inlägg som kommer upp så fort jag hinner, men snart! Ska försöka ge lite bra tips då. Har du nåt speciellt du undrar över? Kram! 😊

 5. Hejhej! Min kille på 9 månader vägrar också att bli matad så vi kör helt enkelt på blw metoden. Funkar toppen och han älskar mat nu efter 2veckor med mer mat på golvet än i magen…
  Till frukost får han allt från ägg i olika former, skivbar leverpastej, macka, frukt, keso, ost, skinka.
  Kokta morötter, korv, blodpudding, potatis, köttbullar/järpar är stora favoriter men han får alltid ta del av vad vi äter bara för att lära sig nya smaker och tillslut vilja äta en hel måltid av ”vår mat”.
  Hoppas matproblemet löser sig för er och Emilia:)

  1. Jag har hört talas om BLW men inte satt mig in i vad det är riktigt, men får nog göra det! Skönt att höra att det vänder efter ett tag och de faktiskt äter, det är lite det jag är orolig för. Tack för tips! Kram!

 6. Heja heja! Plockmat är så himla bäst. Det bästa är att man som förälder själv får äta haha, utan att slippa mata bebis. Vi kör ju uteslutande på BLW, funkar skitbra. Men sen tillämpar vi också fri flaskning så under hela dygnet åker kanske fem-sju flaskor ersättning ner. Men vi erbjuder alltid mat tre gånger per dag (frukost, lunch, middag). Vissa måltider slukas, andra leks mest med, en del gånger är hon mest trött och inte alls hungrig. Vi kör liksom ingen press. Men erbjuder alltid. 🙂 Jag tycker det är så himla kul att se henne hantera stora bitar, små bitar, hårdare grejer, mjuka grejer. Sjukt imponerande.

  Ok, det bästa frukosttipset: ÄGG. I alla dess former. Äggröra. Kokt ägg. Äggmjölk kanske (typ som nyttig välling. Om Emilia accepterar flaska/pipmugg?). Sedan brukar Billie-Lo få osstavar (bästa hon vet), och typ gurka, tomat. Ibland glutenfritt bröd med pålägg, typ osaltat smör, färskost, leverpastej. Jag brukar också ha plättar i frysen. Antingen grötplättar, eller typ bananplättar eller mandelplättar. Men om ni fortfarande är inkörda på gröt, men Emilia vägrar bli matad, testa grötplättar? Hur enkelt som helst! Vi kör på hemmagjord gröt men blandar ut det med ägg (kan nog uteslutas) och steker på låg värme i stekpannan. Inte Billie-Los bästa frukost (hon gillar ägg och ost bättre) men om man vill ha nyttigheterna som finns i gröt (typ järn) är det ett bra alternativ. Borde funka med köpegröt också. Matmuffins är också ett tips! Finns massor med recept på nätet. Vi brukar köra mjölfritt men med ägg, då blir det lite mer som omelett. Bara att blanda i goda grejer (päron, purjolök, broccoli, morot, äpple, banan, kokos) helt efter skafferi och smak. Vill vi ha lite mer brödiga muffins kör vi med bovetemjöl. Supersmidigt att även ha det i frysen och det funkar ju både som mellis och frukost eller lunch. Tipstips!

  1. Åh jättebraiga tips ju, Tack Felicia! Undrar också hur man vet hur stora portioner man ska ge, för att de ska gå upp bra i vikt liksom… Speciellt när man fasar ut amning/ersättning också, ser framför mig hur hon liksom magrar av pga envis som bara ska spotta ut och leka med maten haha..

   1. Vi ger ganska stora portioner, eftersom mycket hamnar på golvet. Sen när Billie-Lo markerar att hon inte vill ha mer (oftast genom att börja leka med maten och tallriken) så erbjuder vi henne en gaffel eller sked, så får hon testa att använda den ett tag. Men hon styr helt själv hur mycket/lite hon vill äta, vi trugar eller lockar inte. Det är ett av BLW-metodens ”tänk”. Vissa måltider äter hon mycket, andra lite. Och ersättning/bröstmjölk räcker gott och väl som enda näringskälla upp till året i alla fall. 🙂 Finns ett talesätt som heter ”food before one just for fun”. Sen förstår jag om man är urless på att amma, men eftersom vi ger flaska har vi inte det problemet. Så som svar på din andra fråga, vi tänker ge ersättning så länge som Billie-Lo vill ha ersättning. Det fasas liksom ut mer och mer ju mer intresserad av maten hon är, och till slut kommer hon väl antagligen inte äta mer ersättning. 😉 Vi tänker inte heller introducera välling och det äter ju många barn kvälls- och nattetid upp till flera år, så ersättningen får vara vår ”välling” liksom. Jag har inga förhoppningar /förväntningar om att hon ska sluta innan hon har fyllt ett år, men innan två år vore trevligt i alla fall. Hur har ni tänkt?

   2. Jag velar fram och tillbaka hela tiden, ena sekunden ska vi sluta amma dagtid, andra nattetid, tredje helt och hållet helt tvärt och maten får bara ge med sig.. Jag vet faktiskt inte. Nåt ska vi göra i alla fall eftersom jag tycker att hon börjar bli för stor för att amma… Men jag som tidigare var helt fast i att vi inte skulle ha välling har ändrat mig nu, ska försöka få in välling som rutin istället för amning. Får se hur det går!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s