Emilia <3

Nu slutar jag ammaMax, Em och Elise idag! Bild lånad från Mys instagram @ebbamyy 🙂

Det blev en trevlig lunch med kompisarna idag. Även om bebisarna kanske var lite gnälliga, men ja de är lika gamla allihop och är väl i samma fas antar jag. Jag bjöd i alla fall på Pasta Carbonara som verkade gå hem och så lekte vi järnet med ungarna. Mycket trevligt om jag får säga det själv! Men jag har varit lite nervig hela dagen eftersom Emilia ätit så dåligt idag. Tagit några skedar och sen bara spottat ut och lekt med allt jag gett henne. Och sen velat amma istället. Jag tror att hon ser det som att gröten, burkmaten, klämmisarna och det där är lek – något att kladda och gegga med – och att det är bröstmjölken som är den riktiga maten. För den äter hon mycket av och bits inte längre. Men BVC-sköterskan sa att amningen inte räcker för henne längre, det är för kalorisnålt och Emilia behöver mycket kalorier för att gå upp i vikt. Så efter det fjärde målet som gått åt helvete idag började jag storgråta, för jag insåg att det är dags att sluta amma. På riktigt nu, ingen nedtrappning. Emilia förstår inte nedtrappning, jag tror det är enklast för alla om vi bara går cold turkey faktiskt. Tvärtemot vad jag tänkte senast i morse men efter den här dagen har jag ändrat mig. 

Mitt när jag hulkgrinade kom mamma hem till oss, hjälpte mig med Milan och tröstade mig och vi tog en promenad till Ica och köpte välling. Jag är så jävla ledsen över att sluta amma men jag tror verkligen det är för Emilias bästa, att hon kommer börja äta mer mat då istället för att bara vilja tutta. Det känns som slutet på en era, det är därför jag är ledsen. Slutet på Emilias första bebistid. Nu är hon inte bebis så mycket som att hon är ett barn. Ett litet barn, men ändå. Och jag är ju nostalgiker ut i fingerspetsarna så det är klart att det tar, måste bearbeta det lite bara. Sen blir allt bra. Bättre kanske till och med.

Tur vi har en trevlig helg framför oss, imorgon drar vi till Uppsala och träffar några vänner. Ska bli härligt att komma iväg lite! Och nu väntar pannkaka, Ben och Jerrys och Girls. Tummen upp för det! 6 reaktioner till “Nu slutar jag amma

 1. Vad ledsen jag blir av att läsa det här. Vill du inte sluta amma, så sluta in! Din bvc sköterska har dessutom fel. Bröstmjölk är inte kalorisnålt. Det är dock en vanlig myt som dom gärna drar. Bröstmjölk innehåller massor av bra dagen och är fullproppat av näring för ditt barn.
  Här finns lite att läsa om just bröstmjölk och näring. Annars rekomenderar jag amningshjälpens grupp på facecbook, samt sagogrynet’s blogg. Där kan då få riktig hjälp, din bvc sköterska verkar tyvärr inte påläst ang amning.
  http://www.amningshjalpen.se/16-har-far-du-hjalp/allmant-om-amning/290-naringsinnehall-i-brostmjolk-och-valling

  1. Tack för tipsen, men jag har bestämt mig för att sluta amma ändå, oavsett kaloriinnehållet i mjölken. Just eftersom att Em inte är intresserad av vanlig mat utan bara vill amma, amningen blir en distraktion liksom. Och så känner jag att Emilia börjar bli för stor för att amma (enligt min mening), så det är dags ändå. Om jag inte hade känt så så hade jag nog kämpat på ett tag till. Men tack ändå 🙂

 2. Oh vad jag känner igen mig och lider med dig! Min dotter vägrade bröstet en kväll för några veckor sen och jag blev helt förkrossad, tur för mig så var det bara den gången.

  Vi hade samma problem med maten i början när Tora började äta. Hon lekte mer med maten än åt den. Våra lösning var att sluta amma på natten och endast amma morgon och kväll. Nu efter några veckor äter hon kloka mål på dagen. Vårt största problem just nu är att jag skall sluta att ”men om jag ammar dig nu innan vi går iväg så vi slipper ifall att du kanske bryter ihop” 😉 Och hålla samma mattider. Det har varit svårt för mig att ställa om från att äta när hon är hungrig till fasta tider.

  Ett annat tips är att inte ge henne saker att småäta på medans du gör maten. Tora orkade inte äta så länge i början och blev snabbt trött på att tugga. Gillar hon att plocka själv med maten så har jag tyckt att en smörgås med leverpastej tillsammans med en halv portion mat har funkat bra.

  Tack för en bra blogg! Känns som att du är väldigt ärlig i det du skriver och det är skönt att veta att det finns fler som går igenom samma sak! 😊

  1. Tack för tipsen och peppen! Det där med att hon inte ska småäta innan frukost ska jag verkligen tänka på, det är nog lite det som gör att hon äter dåligt också, när jag ger henne majskrokar för att distrahera henne medan jag lagar mat hehe. Och tack för att du läser och kommenterar!! Kram

 3. Här kommer jag med med glada hejarop igen! Men i och med att din och min dotter är nästan lika gamla (min någon månad äldre) så vill jag bara säga att jag hade en period på lite drygt en vecka då hon plötsligt inte vill äta överhuvudtaget något annat än ersättning (jag slutade amma tidigt). Jag blev helt knäckt. Men fick höra från en annan mamma att hon hade upplevt samma sak med sitt barn vid 8,5 månader. Det pågick i typ 2 veckor. Så det kan vara en fas. Vet ju inte hur länge ni har haft det så. Lycka till!

  1. Älskar dina glada hejarop! 😊 det verkar vara nåt knepigt just nu som borde gå över snart eftersom Em är 8,5 månad nu! Men jag ska ta tillfället i akt och sluta amma ändå känner jag, det måste ju liksom ska förr eller senare… Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s