Emilia <3

När kroppen skriker efter sömnHur smakar ett element?

Fy fan. Vad trött jag är. Vaknade med spänningshuvudvärk och som vanligt känner jag mig inte alls utvilad. Har försökt tänka efter hur många gånger per natt som Emilia vaknar och bökar runt och man måste lägga ner henne från krypläge och ge henne nappen eller tutten ett par gånger innan hon somnar ordentligt. Men det är svårt, oftast gör man det halvt i sömnen (Johan och jag hjälps numera åt lika mycket, ofta vaknar båda två när hon bökar och hjälps åt att hitta nappjäveln som alltid är försvunnen), och man är desperat för att få somna om igen. Men jag skulle väl uppskatta det till 8-10 uppvaknanden per natt? Och jag minns inte ens hur det var för ett par månader sen! Det ringer nån klocka om att vi vaknade 1-2 gånger per natt då, men jag minns fan inte hur det var att få så mycket sömn. Vad är detta för sjuk fas som håller på så här länge!? 

Jag börjar fundera på om Emilia skulle kunna sova över hos sin mormor och morfar en natt bara så att vi skulle kunna få sova ordentligt bara EN natt. Alternativt att jag sover i gästsängen och Johan tar henne en hel natt? Problemet är att jag typ tappat förmågan att sova hela nätter. När Emilia nån gång emellanåt inte vaknar förrän framåt 3-tiden på natten så vaknar jag ÄNDÅ någon gång i timmen! Väcker inte E mig så gör min kropp det liksom. Tack. Tack för det, kroppen. Återigen känner jag mig helt på gränsen till sinnessjukdom av trötthet. Börjar nästan gråta när jag tänker på att få sova EN HEL NATT!

Em mår i alla fall allt bättre, nu är hon bara snorig och lite hostig igen. Normalläge för vabruari-månaderna alltså…

15 reaktioner till “När kroppen skriker efter sömn

 1. Stackare! Har kanske inget supertips, men napphållare? Vi kör på det nu efter att otaliga nätter sökt runt efter nappskrället lääänge innan den återfinns. Fast vår dotter sover fortfarande bara på rygg, kanske blir knöligt för E om hon ligger på mage och lägger sig på den.
  Hoppas hoppas du får sova mer snart, det är nästan läskigt hur trött man kan bli av att sova ryckigt några nätter. ❤

  1. Bra idé, men ja E sover ju helst på mage… Så det kanske blir för knöligt. Men kanske värt att testa?? Åh vad man önskar att de kunde hitta nappen och stoppa in den i mun själva.. ❤

 2. Åååh jag är inte ensam kände jag nu! Minns också förut när det var typ 1-2 ggr per natt. Nu är hela natten en enda stor dimma med hur många uppvak som helst känns det som. Freja tar ju inte napp heller så det är bara tutte och jag som gäller. Tjohoo! Tätt tätt ska det liggas och gärna så att en själv inte kan röra sig en millimeter. Gaah!

  1. Skönt att inte vara ensam! Även om jag inte unnar nån denna sömnbrist 😉 men ja, det är verkligen bara en dimma och hela dagarna blir en dimma också! Orkar inte riktigt vara den glada och busiga mamman jag egentligen vet att jag är… Bara det gör mig ledsen. Att Em ska känna att jag är trist… Har hört av andra som slutat amma även på nätterna att ungarna sover mycket bättre då! Är fan snart beredd att prova…

   1. Det är verkligen inte kul, vet hur det är 😦 Man vaknar av en solskensbebis och känner själv ba neej jag orkar inte vakna nu. Blä! Hmm ja säkert. Känns som att vi skjuter upp det där framför oss. Jag vet inte om jag orkar ta fighten, vet att jag kommer få en sån jävla ledsen bebis och under dem kvällarna/nätterna lär man inte få ngn sömn alls samtidigt som man både 1 och 20 ggr kommer ge upp typ. Gaah varför ska det vara så svårt?!

   2. Ja det är det känslomässiga som är jobbigt, men det kanske blir oundvikligt till slut tänker jag… De lär kanske inte ge upp på det frivilligt helt smidigt? Men jag förstår dig verkligen, känner samma lika.

 3. Åh stackars stackars er! 😦 Det kanske inte är rätt läge om ni tror att hon går igenom en fas, men har ni funderat på att sluta med napp? Vi hade det ungefär som du beskriver när H var runt fyra månader, situationen var ohållbar. Vi slutade med nappen ”cold turkey” och det var så värt det! Första veckan var tuff, hon sov bra men krånglade när hon skulle somna. Nu har det gått sex veckor och hon somnar själv i sin spjälsäng varje kväll, oftast utan gråt. Förvisso har hon blivit tummsugare men det kan jag ta.

   1. Här skriks det om hon är hungrig, är trött, har ont eller känner sig försummad. Är hon hungrig får hon flaska (eller puré), är hon trött får hon också flaska (om hon vill ha den, annars sitter vi bara bredvid och väntar ut henne) eller så går vi ut med vagnen, har hon ont tröstar vi med kramar och närhet, likaså om hon är försummad. Det är inte alltid vi får henne att sluta gråta men det fick vi inte med nappen heller. Däremot är det mycket tydligare nu vad hon vill, hon visar mycket tydligare när hon är trött etc.

 4. Åh, igenkänningsfaktorn! Sömnbristen tar fram sidor och känslor hos en som man inte kunde ana. Jag kan få frossa på morgontimmarna när jag inte fått sovit något. Och den tokjobbiga frustrationsångestkänsla…
  Men hang in there, snart vänder det!

  1. Ja det är verkligen sjukt vad sömnbristen gör med en! Tänk om man skulle börja få sova hela nätter. Tänk allt man skulle orka!? Utan att bara kämpa, kämpa, kämpa sig igenom dagen… Kämpa på du med!! ❤

 5. Å känner igen mig precis! Min dotter vaknade varje (!) timme hela nätterna igenom och nöjde sig bara med tutte.. Men en dag fick jag nog! Jag bestämde mig att sluta amma på natten och att hon skulle sova i egen säng. Och det tog en (!!!) natt av skrik och gnäll men sen dess sover hon hela nätterna och både jag och hon vaknar pigga och glada! Jag var hos henne och tog upp henne när hon skrek den natten, och vist var det jobbigt men heeeelt klart värt det!! Hon var då ca 8 månader. Nu är hon 11 månader och vi ammar fortfarande på kvällen, så man behöver ju inte ge upp det helt! Skönt om du ammar när ni ska ut och flyga! lycka till med sovandet! Kram

  1. Åh vad skönt att det löste sig för er!! Jag är på väg mot att inte amma på natten också, men sista amningen/måltiden för E är liksom vid typ 18.30 innan hon somnar… Så jag tror att hon är hungrig nån gång under natten, kanske borde väcka henne vid 00 och ge mat? Har funderat på det! Men exakt, det är skönt om vi har amningen när vi ska flyga, som tröst 😊 kram kram!

 6. Den där gräsliga fasen går över vid c:a 8,5 månader. Vi hade den i en och en halv månad. Från 7-8,5. HEMSKT! Nu har i och för sig läggningarna blivit svinjobbiga istället men det är bättre än att vakna 1 gång per timme. Men jag har dessvärre ingen bebis som frivilligt kommer ge mig en hel natts sömn. Hon vaknar typ 2-3 ggr per natt.

  1. Ja, skulle hellre ta jobbiga läggningar men få sova bättre, alla gånger! Jag längtar bara till fasen är över, den har pågått i en evighet nu…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s