Emilia <3

Good enough

De här faserna. Emilia har en extrem mammaperiod just nu, det är knappt någon annan som är värd att överhuvudtaget titta på – BARA jag får natta, dag som natt, jag är roligast och den hon skrattar mest åt (när andra försöker kittla eller skoja med henne ser hon mest frågande ut haha). Jag är nollpunkten, tryggheten. Jag älskar vår lilla symbios, jag älskar ju denna lilla flicka på ett otroligt sätt och vill helst vara med henne jämt också…. …. Fast ja, det vore ju lite skönt om även Johan kunde natta henne utan hysteriskt snyftande skrik som bara pågår tills jag tar över… Spjälsängen som det för några veckor sedan inte var några problem att sova i är nu FRUKTANSVÄRD. Det går inte att natta henne direkt där i, och det är svårt när hon somnar i min famn också. När jag ska lägga ner henne så vänder hon redan på väg ner om till mage och att då få henne att lägga sig på rygg igen är inte lätt. Varför hon inte kan ligga på mage? Därför att då håller hon bara upp huvudet och tror att det är dags att leka, vilket hon inte orkar och därför blir jätteledsen. (Har NÅGON annan det så här? Är det bara vi??). Det gäller att lägga på rygg, med armen hindra henne från att lägga sig på mage, slänga in nappen i munnen och hoppas att hon somnar. Det är en kamp, ja! Haha. Ska långsamt försöka vänja henne vid sin säng igen. Så kanske vi alla slipper 5-10 uppvaknanden per natt.

För övrigt har vi tagit lite beslut i vår lilla familj. Vi har bestämt oss för en good enough-nivå som passar oss. Vi har tex lagt ner att laga egen mat till Emilia, det blev bara en stress! Vi väljer att endast köpa burkmat och klämmisar till henne. Ibland eko, ibland inte men barnmaten är så himla reglerad nu för tiden så vi litar på att Em får i sig bra mat. Det är ändå bara under en övergångsperiod hon behöver annan mat än vi, snart kommer hon ju äta vanlig mat! Dock gör jag egen gröt till henne men det är endast för att hon ratar all köpegröt men ääälskar min hemgjorda på hirsflingor. Dessutom tänker jag inte ha dåligt samvete över all plast vi har hemma och att en del av Ems leksaker är i plast. Det duger fint (även om träleksaker är SNYGGARE, men det är en annan sak haha). Det känns skönt att ha kommit fram till detta och slippa duktigmammastressen som jag känt av väldigt mycket fram till nu 🙂

IMG_1793
Klämmis är gott!

23 reaktioner till “Good enough

 1. Hej Josefina! Jag sitter och gråter av igenkännande i ditt inlägg nu. Helt sjukt jag vet, men är troligtvis så slutkörd av alla jobbiga läggningar och nattvak som vi har nuförtiden. Vi har det EXAKT som er, bara jag duger och så fort man lägger ner henne vänder hon om till mage och slår huvudet i spjälorna och skriker. Så det är en kamp… Dessutom har hon börjat vakna vid typ kl två och är vaken fram till halv fem för att därefter somna om typ fyrtiofem minuter innan vi måste gå upp. Känner mig helt groggy, men måste ju ändå försöka hitta på lite på dagarna. Känns skönt att höra att vi är flera…

  Jag tycker också att det är en sådan stress med maten och när jag tänker på alla som plastbantar och håller på, har verkligen blivit en jobbig grej för mig. Så skönt att du tagit beslutet att strunta i det, jag tror att jag också är påväg ditåt, för den som mår dåligt är ju bara jag och min dotter tycker burkmat är precis lika bra.

  Tack för en underbar blogg, jag läser varje dag men kommenterar inte alltid.

  Kram Karolina i Borås

  1. Gud vad skönt att höra att det inte bara är vi! Just det här med att alltid vilja ligga på mage trodde jag det bara var Emilia som gjorde. Och alltså nattningarna, vad ska man göra!? Blir tokig av att aldrig få någon djupsömn!

   Jag tror verkligen att alla måste hitta sitt eget good enough-läge, som vi med burkmaten och sen vara trygg i att det är bra oavsett vad alla andra gör, jag jobbar själv på det men skönt om vi kan peppa varandra!

   Så glad att du läser, stor kram till dig!

 2. Mycket bra skrivet! Älskar good enough-attityden! Och ni har helt rätt, läser en innehållsförteckning på all mat så är det ju i princip inga knasigheter (har ej lusläst allt), tror därför köpemat fungerar kalas den relativt korta period det rör sig om.

  Min M var otroligt mammig och klängig väldigt länge (typ hela hösten, tills hon lärde sig gå ordentligt nu i januari), och jag hatade det… Jag är så glad att den fasen är slut, och hoppas att den snart är det för er oxå! (Även om det såklart är lite fint att vara jordens medelpunkt :))

  1. Barnmat är nog något av det bästa och mest kontrollerade livsmedel som finns så egentligen finns det ingen anledning att känna sig dålig om man bara ger det, good enough är mitt nya motto!

   Intressant att klängigheten gick över när M började gå, undrar om det beror på att hon blivit så pass gammal då eller vad det beror på? Hoppas att Emlan börjar gå snart hehe 😉

  1. Verkligen! För en del är det säkert bara roligt att hålla på med allt sånt men jag kan också känna att det blir en hets till slut när ingen annan röst än de som gör allt ”rätt” hörs. Därför tänkte jag att jag kunde vara den rösten 😊

 3. Åh, pepp till dig! Min lilla är bara dryga 3 månader och sover bra än så länge, men har många kompisar som har bebisar kring halvåret och uppåt, och det verkar vara ett jäkla strul med sömnen kring den åldern!! Snart ligger den här perioden bakom dig, du är grym! Good enough är det bästa 🙂 kram!

  1. Åh tack, behöver all pepp jag kan få! Det är ju som det säger väldigt vanligt för de här bebisarna som är runt halvåret att strula med sömnen så någon fas är det säkert.. Men inte är det roligare för det 😉 kram till dig!

 4. Ja! Good enough är den bästa approachen. Man ska ju orka också! Det kommer vissa perioder när det är lättare, och vissa när allt bara är upp-och-ner. Man gör så gott man kan.

  Vad gäller maten – ekobarnmat ska tydligen bara vara extra bra för miljön, maten i sig är lika bra oavsett eko-märkning eller inte, i alla fall Sempers. Till och med en del vanlig mat som är ekomärkt skulle inte få användas i barnmat, så hårt reglerat är det. Så för bebisarnas del spelar det ingen roll om den är eko eller inte. Rätt skönt att veta! (OBS! innan jag får hundra hatkommentarer tillbaka om hur fel jag har – har läst detta och också hört det av en dietist. Sorry om jag har fel ;).

  1. Exakt, man gör så gott man kan och det duger! 😊 och det där med ekobarnmat visste jag faktiskt inte, att det bara är miljömässigt bättre, då gör det ju verkligen ingenting för barnets skull om man köper icke-ekobarnmat. Intressant!

 5. Ja det är inte lätt alls med sovning och nattning. Vi har haft ett h*vete med det, tänkte att hon skulle lära sig somna själv och så men det gick fasen inte. Har typ gett upp den idén för nu. Istället liggammar jag hennes till söms i vår säng och äntligen kan vi få lite egentid på kvällen. Men ändå måste jag gå upp ca 2 ggr per kväll för att natta om och hon tar bara bröstet så det är bara jag som kan natta. Ja dessa små bebbar alltså.

  Appropå maten så lagar vi själv men vi gör inte direkt egen mat till henne utan hon får äta det vi äter om det är mat som funkar att mixas. Och så tar vi bort innan vi saltar såklart. Men vi tycker det funkar rätt bra 🙂 Men det känns som de flesta ger burkmat och rent innehållsmässigt är det ju bara bra saker där i men jag tycker själv att dem är så tråkiga och smaklösa 😛

  1. Ja amma till sömns gör jag med, det är enklast för alla inblandade haha. Undrar hur man ska göra sen när man ska sluta amma heh….

   Jag är så feg med maten, vågar typ inte ge allt. Tex idag åt vi galette gjort på kikärtsmjöl med svamp, lök, mögelost, tomater och päron på. Kan man ge det till barn? Känns inte så barnmatsaktigt haha… Men när hon närmar sig 1 blir det ju mer vanlig mat som vi får hacka upp lite extra bara tänker jag..

   1. Haha nä det kanske inte är så barnmatsaktigt 😀 Lät väldigt gott dock!
    Hmm ja det är frågan. Jag hoppas och önskar att hon väljer bort amningen själv när hon inte är allt för stor hehehe *önskedröm*. Vill inte att det ska bli en sorglig kamp liksom.

 6. Tänker att livet är en tårta med massa tårtbitar. Man kan liksom inte maxa alla bitar utan man måste prioritera vad som känns viktigt för just ens familj (skulle man vara ”bäst” på allt kommer man dö av stress). Vi tycker att maten är viktig och vill tex inte ge pulvergröt och välling (däremot barnmatsburkarna känns ok, eftersom det inte är nåt konstigt i ingredienserna, men vi brukar laga egen mat till Billie-Lo ändå pga kul och smidigt). Det kanske inte andra tycker är viktigt. Och vi tänker inte alls på skärmtid, alltså teven står på ganska ofta hemma hos oss + Billie-Lo leker ibland med både fjärrkontroll, mobilen och kan spela ett spel på Ipaden.. Samt leker med diverse plastleksaker och vi dammsugar typ sällan oftare än en gång i veckan. Våttorkar i princip aldrig. 😀 Men dessa saker är kanske en dödssynd för andra? Jag orkar i alla fall inte bry mig om ALLT utan väljer ut det jag tycker är viktigt och en del saker som jag egentligen tycker är viktigt (typ att man kanske bör välja bort våtservetter) struntar jag i pga bekvämlighet (använder våtservetter ”på stan”). Men man ska ju absolut inte ha dåligt samvete så länge ungen lever och mår bra. Typ. 😉

  1. Jag tror du har helt rätt Felicia! Om man inte tycker det blir en stress att laga egen mat utan bara tycker det känns roligt – kör på! Som du säger är vi alla olika, själv har jag fått ont i magen varje gång jag läst om hur duktiga ”alla andra” är med att laga egen mat på ekoingredienser. Har liksom känt mig som en sämre mamma som bara inte orkar det, därför lade jag ner det. Sen gör jag ju som sagt egen gröt och ibland kommer det säkerligen hända att hon får hemlagat, men jag orkar inte stressa över det mer. Skärmtiden är nog ganska hög här hemma också förresten, fast vi har inte tid att ha på tvn på dagarna längre!? Förut var den på jämt men nu är det action hela tiden haha.

   1. Man är ju aldrig så duktig som på sociala medier också, eller hur är det? 😉 Jag tycker du gjorde ett bra val. Varför stressa över sånt när man kan lägga tiden med dåligt samvete på roligare saker 😊

 7. Det låter som en sund inställning ni har 🙂 Håll fast vid det som ger mest och strunta i det andra. Hoppas det löser sig med läggningarna!

  Tänkte fråga dig om tips. Söker lunchställe i stan (mellan typ Hötorget och Skanstull helst, men andra platser funkar också) som är trevligt en fredag för två barnvagnsmammor och där det ena barnet gärna vill sitta med i matstol om det är möjligt.

  1. Hmm ja det finns säkert massor, men mina lunchfavoriter är Vapiano i Skrapan och Panorama café i Kulturhuset, där är det inga problem att få plats med diverse barnvagnar, barn och barnstolar. Speciellt om man kommer tidigt, det rekommenderas iofs överallt när man ska ha med barnvagn 😉 Foodcourten K25 på Kungsgatan gillar jag också, väldigt hipstrigt men faktiskt mycket barnfamiljer som är där också… De tre är de jag kommer på på rak arm! 😊

 8. Hallå! Jag tycker att det är svintrist att typ hemlagat oftast är sämre än barnmatsburkarna. Tack för de fyra timmarna i köket lixom. HAHAHA. Det är tillåtet med met ”skit” i maten som inte är för barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s