Hem & inredning

Om stil

Jag läste i Trendensers senaste nyhetsuppdatering att det nya inom inredning är att ha en ”personlig” stil. Man ska nu alltså INTE följa modet utan bara ha sånt man själv gillar hemma oavsett vad andra har, vad som visas upp på insta, inredningsbloggar och så vidare. För det första är det väl viktigt att poängtera att även det är en TREND eftersom det är en motreaktion mot de senaste årens väldigt avskalade, minimalistiska stilar och identiska hem. Det är ju så trender skapas, man tröttnar på det gamla och gör nåt annat och om andra gillar det så hakar de på. Men förutom det så vet jag inte riktigt hur jag ska omsätta det här i praktiken? Det pratas om att man ska handla på loppisar, second hand osv istället för i inredningsbutiker, men även det har ju varit trendigt i flera år? Det är dessutom inte min grej. Jag har gått på massor av loppisar och second hand-butiker genom åren och försökt hitta NÅNTING. men alltid misslyckats. Jag hittar ingenting! Det har fått mig att känna mig misslyckad, för man SKA ju ha loppisgrejer hemma, det är ofta vad som definieras som ”personligt”. Man SKA inte ha det vitt och kalt hemma. Men personligt kanske betyder nåt annat än loppisprylar för mig då? Jag kanske bara ska acceptera att jag gillar vitt och avskalat, nya möbler och inredningsprylar. Jag gillar att följa nya trender och jag tycker inte att det är ett problem eftersom jag knappast köper något jag inte tycker om bara för att vara ”rätt”. Jag följer de trender jag tycker om – resten struntar jag i. Tror faktiskt det är väldigt få som följer ALLT utan urskiljning. Själv har jag gillat minimalistisk heminredning i mer än 10 år så det är inget jag hoppat på helt nyligen heller.

Jag minns faktiskt mitt första ”inredningsuppvaknande”. Det var när jag kom hem till Jos första gången (typ 2002?) när vi precis blivit vänner. Jag minns att jag tyckte att Jos mamma Johanna hade inrett SÅÅÅ FINT hemma i deras villa på Djurö. Det var mycket vitt, minimalistiskt, få men genomtänkta prydnadsgrejer och så. Det fick mig att göra om mitt flickrum hemma, jag ville också ha det så! Jag slängde ut allt som var plottrigt (tex fula 80-talskrukor med plastväxter), målade rummet vitt och ville bara ha avskalade möbler. Den estetiken gillar jag fortfarande (tack för inspon Johanna! :P) så jag vet inte om det är så mycket att jag följer en trend? Jag har svårt att tänka mig att jag helt plötsligt skulle börja ha bruna, orangea och murriga 70-talsfärger och -mönster och möbler med udda former hemma om det blev inne igen… Meeen man ska ju aldrig säga aldrig 😉

Min inredningsstil genom tiderna (eller sedan 2006 i alla fall…):

josiebilder_033_1160766721_11143650 josiebilder_034_1160766755_11143651
Min idé om inredning typ år 2006 när jag var 17 bast och bodde hemma i radhuset på Värmdö. älskade min klädställning men tyckte egentligen att Billy-bokhyllan var sjukt ful. Jag var nog inte direkt nöjd med mitt rum här, men det var så bra jag kunde få det utan egna pengar att handla för. Men ja, de vita väggarna är där, det var inte överdrivet mycket prylar… Det var väl egentligen min poäng då. (ja, jag har alltid fotograferat mitt rum hemma. Det är inte heller nåt jag började med när instagram kom haha!)

CIMG2564 CIMG2565
Mitt rum år 2007 (vi hade flyttat till Liljeholmskajen). Här var jag sjuuukt nöjd minns jag! Den guldiga fondtapeten hade jag själv valt, tyckte också det var riktigt snyggt att ha två av samma tavla ovanför sängen… eh.

IMG_1193 IMG_1195 IMG_1196
Min och Johans första lägenhet i Märsta 2011! Detta var mestadels ett hopplock av sånt vi fått av familj och släkt eftersom vi båda bodde hemma innan vi flyttade hit och därför inte hade några egna möbler. Jag gjorde i alla fall vad jag kunde med vad vi hade. Både jag och Johan pluggade då också så vi hade verkligen inte råd att köpa mycket ny inredning. Detta kanske ses som personlig inredning – lite nytt, lite gammalt och ärvt? Jag kan inte säga att jag håller med, jag hade inte valt mycket av det om jag haft pengar att handla nytt för. Noterar för övrigt också att de identiska tavlorna hängde med även här…

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/99a/51445590/files/2015/01/img_1131.jpg IMG_9421/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/99a/51445590/files/2015/01/img_1137.jpg

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/99a/51445590/files/2015/01/img_1140.jpg

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/99a/51445590/files/2015/01/img_1138.jpg

Vårt hem idag, 5 januari 2015. En blandning av lantlig (Johans smak) och avskalad skandinavisk (min smak) inredning. Jag är rätt nöjd med hur det ser ut nu (om man bortser från matbord och stolar som ryker när vi flyttar!), men det borde man väl vara när man lagt ner massor med pengar på att renovera köket och byta ut hela möblemanget. Har ju till och med vågat gå ifrån det helvita (läskigt!) och välja lattefärg i köket och mörkgrå fondvägg i sovrummet. Nu känns det som att vi kan chilla lite med inredningshandlandet. Grunden känns bra liksom. Inte hypertrendig, inte omodern. Vi har ju till och med EN gammal sak – soffbordet i teak är från 50-60-talet någon gång, vi har fått det av mina föräldrar som köpte det på Blocket. Det älskar jag! Något jag skulle vilja göra är att handla möbler på auktion! Min faster och farbror är väldigt duktiga på det, tycker de har det så fint hemma med både nya och gamla designklassiker.

3 reaktioner till “Om stil

  1. Hej!
    Jag tänker såhär – så länge du fyller hemmet med saker du älskar och blir glad av så blir det ju personligt! Det är ju din mix. Att börja inreda med udda saker och motvilliga loppisköp blir ju lika tråkigt och opersonligt som att kopiera ett inredningsmagasin rakt av.

    Jag tror på att inreda med hjärtat oavsett om det kommer från fina affären, Åhlens eller mormors källare. Det är min inredningsfilosofi för 2015!

    1. Bra tänkt, jag tror du har helt rätt! Det var ett bra motto som jag också ska ha i år – inreda med hjärtat! Och då våga köpa sånt som kanske inte ses av andra som fint eller modernt. Så länge man tycker om det själv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s