Gravid med Emilia · Mina tankar

Det långa inlägget om BB Sophia som jag tänkt skriva länge

Jag ser så SJUKT mycket fram emot att föda barn! Det känns som att räkna ner mot julafton eller liknande och veta att man kommer få en helt spektakulärt fantastisk present, så det är klart att jag ser fram emot det och har svårt att inte känna hopplöshet över hur lång tid det är kvar (8 veckor tills jag är fullgången och graviditeten kan starta och 12 veckor som mest innan underverket levereras!). Sedan jag blev gravid så har graviditeter och förlossningar varit på tapeten i media ganska ofta, vilket alltid är jättespännande, speciellt när man som jag gärna slukar allt jag kommer över. Det i kombination med att vara sjukskriven och jag har en jäkla bra koll på vad som sagts i media. Specifikt nära har jag följt allt som skrivs om BB Sophia, såklart, eftersom att vi valt att lista oss där. Jag har följt alla turer kring det; varenda debattartikel i varenda tidning, alla TV-program som berört det har jag sett, jag läser regelbundet på deras egen hemsida för att se hur informationen uppdateras, har kollat på alla deras youtubeklipp där de berättar om verksamheten och så har jag läst förlossningsberättelser från kvinnor som fött där. Men mest noga har jag analyserat kritikernas åsikter om varför de anser att BB Sophia skulle vara ett undermåligt ställe att föda barn på. Och jag har verkligen tagit del av det de säger med öppet sinne utan att ha bestämt mig på förhand vad jag tycker, för det viktiga för mig är inte att till varje pris få föda på BB Sophia utan att jag och min bebis blir väl omhändertagna och att det finns beredskap på akutvård för oss båda om det skulle behövas, oavsett var jag väljer att föda. Det viktiga är ju att vi båda mår bra efter förlossningen! Kritiken mot BB Sophia består i alla fall som jag förstått det av de här punkterna:

1. En del (framförallt några som framträdde i SVT Debatt) menar att BB Sophia inte har någon intensivvård eller operationsavdelning alls utan att vid komplikationer skulle en kvinna eller barn i nöd behöva föras akut till ett annat sjukhus för att kunna få akutvård/intensivvård. 

Det är jättekonstigt att en del säger det här det när det bara är att läsa på BB Sophias hemsida för att inse att det inte stämmer, två operationssalar med tillhörande uppvakningsenhet och intensivvårdsplatser har de, vilket är bemannat dygnet runt och de har kapacitet att utföra både planerade, akuta och urakuta kejsarsnitt/operationer. De har också en egen bloddepå som är uppkopplad mot en blodcentral dygnet runt och en egen neonatalavdelning med plats för 12 bebisar. Tror knappast att de skulle skriva det på hemsidan om det inte stämde?

2. Andra menar att även om BB Sophia har intensivvård och operationsavdelning så är de inte tillförlitliga eftersom att det inte ligger i anslutning till ett akutsjukhus som tar hand om även andra typer av patienter, alltså inte bara de med förlossningskomplikationer, vilket de menar skulle göra att de inte har vana att ta hand om akut sjuka patienter. Det är detta som de menar i förlängningen skulle göra att enstaka patienter kan fara illa eller dö.

Efter att verkligen ha undersökt det här påståendet (bla genom ett superbra inlägg av Barnmorskeförbundet) och funderat mycket över vad jag själv tycker så har jag kommit fram till att jag inte håller med om den här kritiken. För det första så är personalen som jobbar med operation och intensivvård på BB Sophia inga nyexade duvungar direkt utan de har lång erfarenhet av att arbeta med just det här, de har också regelbundna övningar för att hålla sig på topp. Jag tycker att det är en fördel att alla läkare, operationspersonal, sjuksköterskor, narkosläkare osv på BB Sophia enbart är till för oss som föder, vi behöver inte konkurrera med en massa andra patienter (typ som varit med i bilolyckor eller liknande) om hjälp om något händer. Det är först vid längre tids intensivvårdsbehov som man kommer att flyttas till ett annat sjukhus men det görs endast när man är stabil, inte i något akut skede. Det är dessutom precis så det går till på alla andra sjukhus i hela landet eftersom att de största resurserna finns på regional- och universitetssjukhus, varje dag sker transporter av patienter mellan olika sjukhus. Jag tror alltså, precis som de själva också säger, att det faktum att personalen enbart finns för oss födande gör att säkerheten snarare är högre än på andra sjukhus eftersom vi slipper konkurrera med andra patienter.

Förutom det så har de ju rekryterat 80 barnmorskor, många från massa andra förlossningskliniker och såklart har de fått med sig de bästa då, bara det känns ju tryggt. Jag har hittills inte hört eller läst något negativt överhuvudtaget från kvinnor som fött där, utan alla verkar vara lyriska över hur bra det är. Jag gillar även att det är Gudrun Abascal som är verksamhetschef på kliniken eftersom jag läst hennes böcker Att Föda och Föda utan rädsla, och verkligen gillar hennes åsikter om hur förlossningsvård ska gå till, vilket hon även fört med sig till BB Sophia. Min yogalärare Cecilia Olin som även är doula har också pratat mycket gott om BB Sophia då hon hjälpt kvinnor att föda där, hon var riktigt imponerad vilket också bådar gott. Om man bortser från alla de viktiga aspekterna som jag radat upp här så är ju även själva miljön på BB Sophia fruktansvärt fin, med eget stort badkar i varje rum, dubbelsäng i alla rum och tydligen jättegod mat också. Efter att ha hört en del väldigt negativt om SöS BB från en tjej i min mammagrupp som just fått sin lilla son, hon verkligen varnade för just det BB:t, så känns det ännu tryggare att jag valde bort SöS (som egentligen ligger närmare för oss) och istället valde BB Sophia. Jag tror på det här!

3 reaktioner till “Det långa inlägget om BB Sophia som jag tänkt skriva länge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s