Gravid med Emilia

Det blir nog vanlig förlossning trots allt

Har läst på massor om riskerna för förlossningsskador nu och kommit fram till tre saker som jag ska KRÄVA när jag föder vaginalt, vilket jag ändå kommer göra, jag vill verkligen det. Det känns som en sån stor livsgrej som jag verkligen vill uppleva. Som jag förstått det så är det i alla fall dessa tre saker som många pekar ut som viktiga faktorer till att de fick sina skador:

Nr 1 – Bristfälliga efterundersökningar. Jag ska därför kräva en ordentlig undersökning direkt efter förlossningen, allra helst av en läkare. Det krävs tydligen att de sticker in fingrar både bak och fram så att säga för att kolla hur det ligger till (vilket ordföranden för barnmorskornas riksförbund tycker är ett övergrepp!? Ursäkta mig men vari ligger övergreppet!? hellre ordentligt undersökt än bestående förlossningsskador!)
Nr 2 – Undermåliga stygn. Om jag behöver sys så vill jag att det sker direkt och att det görs av en kirurg, inte av en barnmorska eller värre, en praktikant eller liknande. Tänker inte gambla med mitt underliv!
Nr 3 – Bristfällig information. Jag kommer kräva fullständig och omedelbar information om exakt hur det står till med mig, inget gulligullande utan raka puckar.

Och jag kommer informera Johan om allt detta också så att om jag är för borta eller svag efter förlossningen så får han kräva detta i mitt ställe. Känns i alla fall bra att nu vara ordentligt informerad om riskerna som jag ju annars inte hade varit om det inte hade varit för att detta blev aktuellt i media/bloggvärlden just nu. Thank god for that! Kunskap är effing makt, så är det bara! Vet man vilka risker som finns så är det ju mycket lättare att veta vad man behöver kräva. Man tror ju alltid att Sverige är så överlägset på allt, inklusive vård, så man är inte förberedd på vad som kan ske om så inte är fallet. Och då är det också större risk tror jag att man känner skam för sina skador och inte vågar söka hjälp. Händer nåt med mig så tänker jag kriga för att få hjälp direkt!

Nästa vecka ska jag förresten få välja BB, funtar på att välja nya BB Sophia, det låter ju himla bra när man läser om det… Men måste läsa vidare 🙂

2 reaktioner till “Det blir nog vanlig förlossning trots allt

 1. Tänkte på punkt nr två.
  Min största noja under undersökningen efter förlossningen var att jag skulle bli tvungen att bli iväg skickad till en kirurg. För det skulle inbära att jag var tvungen att skiljas från Fredrik och min nyfödda älskling. Kände redan då att nej jag lämnar inte min bebis.
  5 stygn på första förlossningen
  2 stygn på andra förlossningen.
  Vilket barnmorskan fixa på några minuter direkt efter förlossningen.
  Dom har koll och otroligt duktiga på det dom gör. Om dom själva anser att dom inte kan, så skickas man till en kirurg.

  Du är grym som verkligen läser om allt.
  Du kommer bli en fantastisk mamma

  1. Hej 🙂 Förstår hur du menar och jag håller helt med dig, blir det så få stygn så räcker det absolut med att en barnmorska syr, jag var nog otydlig i texten för det jag mest tänkte på var om man skulle spricka väldigt mycket och tex få en sfinkterruptur, då verkar det som att det gått bäst för de som blivit sydda av kirurg just eftersom det är ett större ingrepp. Men självklart hoppas jag ju på att det går bra, att jag max får ett par stygn som du och får vara med min bebis och Johan 🙂

   Du är verkligen en grym mamma till Ellie och Kevin, blir kul när våra barn kan leka ihop hihi! Kramar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s