Gravid med Emilia · Mina tankar

Egotyckare

Något som stör mig så inihelvete mycket när jag läser bloggar och dess kommentarer (framförallt nu när jag läser allt jag kommer över om graviditet och spädbarn) är alla jävla amatörtyckare som hela tiden utgår från sig själva som om de vore ett jävla facit. Ett bra exempel: Blondinbella skrev ett inlägg när hon var gravid om en studie som säger att risken för att få ett dödfött barn ökar om man sover på rygg eller höger sida och att hon blev orolig av det. Varpå kommentarsfältet naturligtvis fylls med kommentarer som ”äh det där är trams, jag sov på höger sida hela graviditeten och MITT barn är friskt och mår bra, lyssna inte på sånt där!” . Man ba ursäkta men du menar alltså att bara för att just DITT barn inte dog så kan det inte hända någon annan!? Ska jag då också låta mitt barn sova på mage med täcke över ansiktet och tjocka kläder på om en person säger att HENS barn dog ju inte av det så då kan det ju inte vara farligt även fast alla studier pekar på att det är stora riskfaktorer för plötslig spädbarnsdöd??? Allvarligt alltså, en del människor kan verkligen inte se längre än näsan räcker… Och har verkligen inte förstått ordet RISKFAKTOR – dvs det händer inte alla MEN det ökar RISKEN för att något ska hända, duh?

Dvs peka gärna på brister i studien, att det bara är en liten studie, kanske med låg population, dåligt urval eller att den är osäkert utförd (tex om det är en observationsstudie) men kom fan inte och avfärda forskning bara för att ditt barn inte bekräftade resultatet!

Själv känner jag vad gäller råd under graviditeten att det är en så himla kort period, vad är 9 månader i ett helt liv liksom? Därför kan jag lika gärna undvika de risker jag kan under den här tiden, även om de inte är belagda till 100% – dvs sova på vänster sida, inte äta opastöriserade ostar mm, för att minimera risken att det ska hända mitt barn något. För skulle det hända mitt barn något så vet jag att jag aldrig skulle kunna förlåta mig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s